VARUHINJE REK V TOLMINU

Ob mednarodnem dnevu voda opozorimo na skupinsko fotografsko razstavo, ki trenutno gostuje v galeriji tolminskega Kinogledališča, gre za deveto postavitev razstave Varuhinje rek, avtorji razstave pa so med drugimi znani fotografi Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Uroš Abram in mnogi drugi. Razstavo so odprli 8. marca, ko je dogodek popestril nastop učencev Glasbene šole Tolmin ter recitacija dveh pesmi, posvečenih Soči in Nadiži, ki jo je izvedla mlada igralka Neja Čušin. Odprtje je temeljilo na pogovornemu večeru, ki ga je vodil novinar Erik Valenčič, sogovornika pa sta bila domačina iz Posočja; novinar in ribič Blaž Močnik in ribogojec Erik Sivec, ki sta na več načinov vpeta v osveščanje o varovanju narave. Oba sta izpostavila realnost, ki jo prinaša čas podnebnih sprememb, ko so npr. ravno v času drstitve soške postrvi vode Soče zaradi predčasnega taljenja snega previsoke in ribe odnaša ter moti naravni ritem. Prav tako sta izpostavila preveč množičen in nereguliran turistični naval v vse občutljive predele narave Posočja, ki je nekdaj ekosistemu nudila zavetje in mir. Močnik je poudaril, da je najmočnejši adut osveščanje ljudi, saj slovenska ustava vsem dovoljuje dostop do rek, torej morajo biti v tem prostoru prisotni ljudje, ki na reke pazijo, kot so ribiči, redarji, ekologi, lovci in kajakaši. O prihodnosti, ko bo del Soče zaprt za plovbo in se bodo na reki podirali jezovi pa se ta trenutek lahko pogovarjamo, čeprav morda to še niso dejstva jutrišnjega dne.

Razstava Varuhinje rek bo v galeriji Kinogledališča Tolmin odprta do 8. aprila in je na ogled v času obratovanja Kinogledališča ali po dogovoru.

Sicer pa je namen projekta Varuhinje rek tudi povezovanje aktivistov s cele države. Prav danes, ob svetovnem dnevu voda, se bo popoldne v okviru projekta Varuhinje rek v ljubljanski Galeriji Jakopič predstavilo sedem lokalnih iniciativ za zaščito rek in pitne vode: med njimi tudi Varuhi Sore iz Škofje loke in Civilna iniciativa Danes! iz Doline Soče.