Samira Kentrić: IGRE MOČI, razstava podob

otvoritev: 9. november 2023

Samira Kentrić je ustvarjalka podob, kot sama označi svoje stvaritve na presečišču slikarstva, ilustracije in problematiziranja družbene stvarnosti. V njih staplja javno, politično govorico z intimno sfero človekovega vsakdana. Na razstavi IGRE MOČI so v središču njenega zanimanja feminizmi in nova potreba po politični korektnosti, razpad Jugoslavije, posledice begunske politike Evropske unije ter vplivni beli moški z iracionalno agendo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KERAMIKA: Klub Keramikov Kanal

otvoritev: 14. september 2023

Klub keramikov Kanal se v galerijskih prostorih Kinogledališča Tolmin predstavlja z letno razstavo članic in članov društva, kar je priložnost za predstavitev umetniških dosežkov in ustvarjalnosti, ki izvirajo iz oblikovanja gline v zadnjem ustvarjalnem obdobju. Z razstavo želijo proslavili to starodavno obrt in njeno sodobno interpretacijo. Razstavljen je širok spekter keramičnih del, ki segajo od tradicionalnih oblik do eksperimentov in umetniških iterpretacij. Razstava ponuja vpogled v svet keramičnih izdelkov, ki vključujejo skulpture, posode, plošče … raznolikih in edinstvenih v svoji obliki, barvah, vzorcih in teksturah. Razstava nima omejitve glede teme ali stila, kar je ustvarjalcem omogočilo popolno svobodo izražanja, obiskovalci pa tako lahko doživijo čarobnost keramike v vsej njeni raznolikosti in bogastvu.

Klub Keramikov Kanal je društvo s 30 letnim delovanjem na področju keramike v slovenskem kulturnem prostoru ter združuje ustvarjalke in ustvarjalce iz različnih primorskih občin. Osnovni namen društva je združevanje ljubiteljev ustvarjanja z glino, kot osrednjim gradnikom ter nadgrajevanje znanj in izkušenj o tehnologijah ter kreativnem izražanju na dveh področjih oblikovanja gline. Tradicionalna keramika se osredotoča na izdelavo uporabnih predmetov, ki so oblikovani tako, da so funkcionalni, trajni in primerni za vsakodnevno uporabo. Pri umetniški keramiki pa je poudarek na ustvarjanju unikatnih umetniških del, ki niso nujno namenjena praktični uporabi, temveč izražajo umetnikov individualni izraz, ideje in koncepte. Svoje poslanstvo društvo uresničuje z organizacijo rednih razstav ter izobraževanj, na katere vabijo referenčne mentorje od katerih pridobivajo in nadgrajujejo svoja znanja in veščine. Društvo v Kanalu organizira tudi mednarodni festival keramike Kerafest, dvodnevno intenzivno srečanje in doživljanje razvejane umetniške smeri, na katerem sodelujejo primorska društva keramikov ter priznani umetniki.

Razstavljajo:

Anka Barbič, Lijana Jurečič, Primož Kožuh, Ana Valentinčič, Jadranka Ferjančič, Andreja Koblar Perko, Nada Likar Lazovski, Dragi Lazovski, Gregor Maver, Gabrijel Ipavec, Thea Huth, Ivan Skubin, Nika Šimac, Vida Zei, Katja Prunk, Darja Žorž, Ferdo Žorž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihael Kacafura: WAITAPU JE ČRTA, JE MEJA, fotografska razstava

otvoritev 20. april

Mihael Kacafura se je lotil tematike vidika ženske enakopravnosti, saj se v večini družb njihove pravice kršijo, četudi je ženska nosilka življenja, mati z maternico, rodilja, ki daje otroku življenje pred in po rojstvu, njeno telo pa naj bi bilo sramotno, izzivalno, celo bogokletno, zato ga je treba skrivati za tančicami.

Miha Kacafura, rojen l. 1955, doma iz primorske vasi Hudajužna, ki leži med alpskimi vršaci. Tako kot večino drugih sovrstnikov, ga je pot zanesla na šolanje v Ljubljano in kasneje v Maribor, kjer je zaključil študij elektrotehnike. Elektrotehnika je bila njegova strast (radioamaterstvo je še sedaj priljubljen hobi, ki pa ga zaradi fotogarfije zanemarja). Kasneje ga je poklicna pot zanesla v ekonomske vode in ob dodatnem izobraževanju je pridobil še naziv magister poslovnih ved.

 

 

 

 

VARUHINJE REK, skupinska fotografska razstava

otvoritev 8. marec 2023

 

Projekt postavlja v ospredje skupinsko fotografsko razstavo, ki je povezala znane slovenske fotografe, naravovarstvenike, novinarje, umetnike ter predstavnike civilne družbe in lokalnih skupnosti. Združuje 19 slovenskih rek, prav toliko fotografov in fotografinj ter 29 varuhinj rek. Vodja projekta Alja Bulič: “Čeprav živimo v vodnati državi, se tudi tukaj lahko kmalu soočimo s pomanjkanjem vode. Da so reke začele izginjati. In mislim, da je to en tak velik alarm, da je treba ukrepati.” Ob razstavi bomo spregovorili o varovanju rek v Posočju.

 

 

 

    

 

 

 

RAZSTAVA ŠOPEK SEDMIH

otvoritev: 3. februar 2023

 

ŠOPEK SEDMIH, razstava predsednic in predsednikov Severno primorskih likovnih društev, odprtje, petek, 3. 2. 2023, ob 19.00. V “Šopku sedmih” se bodo predstavili vsak s svojim večjim ali manjšim šopkom slik:

Vanda Colja (KD Svoboda Deskle – likovna skupina Svetloba);
Alda Grudina (Likovno društvo DABLO – Brda);
Hema Jakin (Društvo KUL-TU-RA Renče – Slikarska sekcija);
Mariagrazia Persolja (Circolo Mazzini ENDAS – Tržič, Italija);
Vera Mužič (KUD GORIŠKA PALETA);
Ksenija Mlekuž (KUD GOLOBAR – Sekcija slikarjev amaterjev bovške);
Dare Trobec (DLU Tolmin)

 

šopek sedmih razstava bb 54926152458195664_n   galerija razstava sopek sedmih   IMG_20230215_113042

 

RAZSTAVA SPOROČILNOST JAVORCE

ponedeljek, 9. maj 2022

Ob dnevu Evrope Občina Tolmin, Tolminski muzej in Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin vabijo na predstavitev pobarvanke in odprtje tematske razstave o Spominski cerkvi Sv. Duha v Javorci. Prireditev se bo odvijala v galeriji Kinogledališča Tolmin, kulturni program bo sooblikoval Goriški oktet Vrtnica.

Pobarvanko je izdala Občina Tolmin, oblikovalo pa Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin, ki je v preteklih letih že sodelovalo pri dveh projektih, povezanih s cerkvijo v Javorci. V društvu so za pobarvanko pripravili črno-bele predloge, na katerih so skušali čim bolj verodostojno poustvariti različne vizualne elemente tega secesijskega dragulja. Pestre oblike in elegantni izbor barv so jim predstavljali izziv, zanimivi pa bodo tudi za vse, ki bodo po pobarvanki posegli in s svojo ustvarjalnostjo podobam vdahnili novo življenje.

Logično nadaljevanje njihovega dela je slikarska razstava o sporočilnosti cerkve Sv. Duha, ki s svojo bogato simboliko kar kliče po interpretaciji vrednot, kot so mir, sodelovanje in sožitje med narodi. Sodelujoči člani društva so bogastvo te sporočilnosti upodobili z njim lastnim likovnim jezikom. Vrednost razstave je prav v simbiozi različnih videnj likovne in vsebinske pestrosti.

Tako pobarvanka kot razstava javnost nagovarjata z univerzalno likovno govorico in posredujeta zgodbo tega izjemnega kulturnega spomenika, ki ga je v evropskem prostoru z razstavo uspešno promoviral Tolminski muzej. Dokaz za prepoznavnost in pomen Javorce na evropskem nivoju je tudi prejeti Znak evropske dediščine, s katerim se spomenik ponaša.2022-05-09 javorca razstava1 2022-05-09 javorca razstava2 2022-05-09 javorca razstava3

VIDEZ TIPNEGA

Tematska regijska razstava severno primorskih likovnih ustvarjalcev 2021

Namen projekta je bilo spodbuditi ljubiteljske ustvarjalce k razmišljanju o možnostih ustvarjalnega izražanja, k nadgrajevanju znanja in veščin ter iskanju novih likovnih rešitev. Izbrano temo je bila izziv, ki naj razširi likovno in miselno obzorje ustvarjalcev. JSKD je vabil k samostojnemu raziskovanju problematike, ob udeležbi na razpisanih tematskih predavanjih in delavnicah pa so nudili tudi strokovno podporo. Cilj projekta je spodbujanje, predstavitev in promocija kakovostne ljubiteljske likovne ustvarjalnosti.

IZBRANI AVTORJI: Alda Grdina, Aleša Krkoč, Andrej Perko, Bogdan Soban, Danilo Jereb, Dnevni center Šent Ajdovščina: Grega Krapež, Jože Likar, Renata Turk, mentorica Nike Škofič, Durdica-Duli Jenček, Erik Vrčon, Ida Kocjančič, Ivan Skubin, Jelka Usico, Marica Kobal, Mirela Maver, Nande Rupnik, Nena Šutila, Rok Alboje, Silvester Bajc, Vera Elvira Mauri

Razstava bo v Tolminu odprta do 10. 12. 2021 v času obratovanja Kinogledališča ali po dogovoru (info@kino-tolmin.si)

 

FOTO LITERARNO LIKOVNA razstava in predstavitev zbirke ZAKONI NARAVE IN OBJESTNOST ČLOVEKA,

… izbrana dela literarnega, likovnega in fotografskega natečaja razpisanih ob obletnicah rojstva in smrti pisateljev Franceta Bevka in Cirila Kosmača …

Galerija Kinogledališča Tolmin, četrtek, 20. maj 2021, ob 18. uri

Vabijo Območne izpostave JSKD Ajdovščina, Idrija, Nova Gorica in Tolmin

Dogodek poteka v okviru Tedna ljubiteljske kulture https://tlk.jskd.si/

2021-05 razstava JSKD ka-tv, fb

 

 

LIKOVNA SKUPINA PLAMEN – RAZSTAVA VODA

Skupina ljubiteljev likovne umetnosti Plamen iz Šempasa in okolice deluje že dobro desetletje in so tudi člani likovne sekcije Kulturno umetniškega društva Lipa Šempas. Ustvarjajo pod vodstvom različnih mentorjev, trenutno največ pod  mentorstvom akademskega slikarja Petra Mignozzija. Njihove slike, vedute iz Šempasa, so predmet stalne razstave v prostorih Krajevne skupnosti Šempas.

Na razstavi v Kinogledališču Tolminu, ki je njihova druga gostujoča razstava izven domačega kraja, sodeluje osem članov:
IGOR WIESER
NEŽIKA PEČENKO
ANITA LENŠČAK
MIRA KRAŠAN
DRAGICA KOVAČIČ
ROZA PAJNTAR
ANAMARIJA BRANKOVIČ
LUCIJA GLEŠČIČ KRAGELJ

sempas 3

2020-10 galerija Plamen2020-10 galerija Plamen1sepas 1

 

 

NASLIKANA PESEM

V marcu 2020 bi morali ob svetovnem dnevu poezije v mali avli odpreti razstavo Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin z naslovom Naslikana pesem.

Dogodek bi spremil večer branja poezije, glasbe in likovnih izdelkov ustvarjalcev s Tolminske. Žal je virusno obdobje pretrgalo načrte. V juniju so se slikarji vseeno odločili za postavitev razstave, ki si jo lahko to poletje ogledate v galeriji Kinogledališča.

2020-06 Naslikana pesem - objava FB

 

REGIJSKA JSKD RAZSTAVA OBLO IN OGLATO

Regijske JSKD razstave OBLO in OGLATO (izbrana dela severnoprimorskih likovnih ustvarjalcev)

četrtek, 24. oktobra 2019 v galeriji Kinogledališča Tolmin

LIK-ova ART PROMENADA

Kulturno društvo likovnih umetnikov LIK – Izola predstavlja

 svoje načine osebnega izražanja, zlasti v javnih prostorih

2019-02 LIKova promenada spletJavni prostor pripada javnosti – torej nam vsem. Lahko ga prepustimo agresivnosti interesnih lobijev (oglasni in svetlobni panoji, promet, …) ali pa za ta naš skupni prostor ljubeče prevzamemo odgovornost in mu vdahnemo dušo tako, da bo odražal resnične vrednote prebivalcev. 

»Vsi ustvarjamo svoj svet«, je glavno sporočilo, ki ga likovna skupina LIK Izola predaja že vrsto let. Kultura bivanja v nekem kraju se najbolj odraža v vizualni podobi javnega prostora in prav v ta, sicer zaprt in strokovno-elitističen proces odločanja, LIK vključuje ustvarjalne občane ter jim omogoča, da aktivno sooblikujejo lastno okolje, z vnašanjem novih, predvsem lokalnih vsebin in simbolov. Ti se vanj (tako pomensko, kot oblikovno) vklapljajo bolj tvorno, zato v LIK-u verjamemo, da lahko prav lokalne likovne skupine, s svojim znanjem in estetsko občutljivostjo, obogatijo kraj z vizualno zanimivejšimi vsebinami.

Sodobna vizualna umetnost se vse bolj prepleta z vsakdanjim življenjem in se (iz sterilnih razstavišč) seli v središča mestnega dogajanja – med ljudi. Izolski LIK je eno redkih likovnih društev, ki s svojimi več-desetletnimi izkušnjami pri izvajanju projektovjavne umetnosti (umetnosti v javnih prostorih) opozarja na sodobne trende vizualnega izražanja, z namenom ustvarjanja vizualno zanimivih, avtentičnih bivalnih okolij.

V tem, sodobnem duhu, nastajajo priložnostne ter trajne umetniške inštalacije skupine LIK. Naše skulpture so zaživele v parkih, nastali so obmorski kotički za druženje, svetleči objekti v ulicah, poslikave na panojih in mnogi drugi projekti javne umetnosti, ki obiskovalcem Izole sporočajo, da tu živijo ustvarjalni ljudje!

Ti likovni objekti se prepletajo z vsakdanjim življenjem, oživljajo kraj, krepijo lokalno identiteto in vabijo občane k aktivnejšem sodelovanju, žal pa je ta demokratična in širšemu krogu prebivalcev namenjena oblika umetniškega izražanja, v Sloveniji izrazito podhranjena, nepodprta (oz. celo birokratsko zavirana) ter svetlobna leta zaostaja za zahodnimi državami. Skrajni čas je, da to spremenimo!

Ker sta vizualno onesnaževanje ter odtujevanje javnih prostorov vsak dan večja, uradna razstavišča birokratsko nedostopna, umetniški krogi pa elitistično-zaprti, želimo v LIK-u, z ostalimi likovnimi društvi in ustvarjalnimi posamezniki, vzpostaviti konstruktivno KOALICIJO ZA JAVNO UMETNOST, ki bi služila medsebojni izmenjavi likovnih objektov, informacij o razstavnih možnostih in sodelovanju v skupnih projektih, …, v kateri bi ustvarjalci brez »zvez in poznanstev« dobili možnost, da predstavljajo svoja likovna dela v zapuščenih izložbah, na zidovih, ograjah, škarpah, …, predvsem pa na Art promenadah!

dav

dav

dav

 

 

 LIKOVNA RAZSTAVA KOKTAJL2018-12-14 koktail vabilo splet

organizira Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin v sodelovanju s primorskimi likovniki
DLU Tolmin v sodelovanju z DABLO Goriška Brda, KUL-TU-RA Renče, KUD GOLOBAR Bovec, SVETLOBA Deskle in ENDAS Tržič (I) pripravljajo razstavo likovnih del: poliptihov – več slikarskih del, ki skupaj tvorijo celoto, le-to pa povezuje en ali več imenovalcev.
2018-12-14 KOKTAJL 1 2018-12-14 KOKTAJL 2 2018-12-14 KOKTAJL 3

LIKOVNA RAZSTAVA “MI SMO TU”

ČLANOV DRUŠTVA BENEŠKIH UMETNIKOV

2018-04 razstava MI smoDruštvo beneških umetnikov ima svoj sedež v Špetru v Videmski pokrajini (Italija) in spada med prva slovenska društva, ki so bila pred 30 leti ustanovljena v Benečiji. Že od samega nastanka leta 1978 je dejavnost združenja čutila potrebo po nekem stalnem razstavnem prostoru, tako je nekaj časa zatem v kletnih prostorih neke stare hiše nastala  “ Beneška galerija”. Z razvojem dejavnosti se je galerija preselila v središče Špetra, ampak leta 2010  so se začela dela v stavbi, kjer ima sedež galerija za pripravo multimedilanega muzeja SMO. Z otvoritvjo Smo-slovenskega multimedialnega okna v Špietru je tudi naše društvo spet pridobilo razstavne prostore, tako da smo po treh letih premora v letu 2014 začeli s polno dejavnostjo.

V Tolminu razstavljajo prvič, sodelujejo tako ljubiteljsi kot akademski slikarji, ki po večini živijo v benečiji, nekateri pa tudi drugod po svetu in jim je slikanje način povezovanja z domačo zemljo. Predstavljajo se Silvana Buttera, Elena Guglielmotti, Manuela Iuretig, Giacinto Jussa, Teresa Lendaro, Sandra Manzini, Luigi Moderiano, Dario Pinosa, Claudia Raza,   Luisa Tomasetig, Moreno Tomasetig, Nadia Tomasetig, Barbara Tomasino, Antonio Trinco in Lucia Škejcova Trusgnach.

Razstavo je predstavil Giacinto Jussa, predsednik Društva beneških umetnikov.

Razstava bo na ogled do 20. maja 2018.

Lucia Trusgnach Škejcova

 

 

 

 

 

 

 

 

dav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZELENI PLAZ – VČERAJ, DANES, JUTRI

70 let rednih opazovanj Triglavskega ledenika

Razstava je na ogletriglavski ledenikd marca in do 15. aprila 2018, prost vstop

2016 je minilo sedem desetletij od prvih uradnih meritev Triglavskega ledenika, ki so bile 5. septembra 1946. Prva sredstva, ki jih je takrat za delovanje Geografskega inštituta odobrila Akademija znanosti in umetnosti, so bila namenjena prav meritvam in opazovanjem Triglavskega ledenika, sodelavci inštituta pa jih opravljajo še danes. Raziskovanje Triglavskega ledenika je najstarejši stalni slovenski raziskovalni projekt sploh. Visoka obletnica začetka rednih raziskav ledenika torej sovpada z ustanovitvijo inštituta, kar je bil tudi povod za pripravo razstave o Zelenem plazu. Za tem imenom se namreč skriva prva pisna omemba ledenika iz leta 1778.

Triglavski ledenik leži na jugovzhodnem robu Alp, v Julijskih Alpah, pod Triglavom, najvišjim vrhom Republike Slovenije. Na začetku meritev je bila njegova površina 14,4 ha, do danes pa se je skrčil na nekaj več kot poldrugi hektar (1,7 ha − podatek za leto 2015), pri čemer gre za površino ledu in snega na oziorma ob njem. Površina samega ledu je bila leta 2013 že manjša od 0,4 ha. Zdaj ledenik nima več vseh ledeniških značilnosti, saj na njem na primer tudi ni več ledeniških razpok in se ne premika. Zato lahko o ledeniku govorimo le še zaradi njegove preteklosti, ko je nedvomno še imel vse temeljne značilnosti alpskih ledenikov.

TIHOŽITJE2018 DLU-Tolmin_vabilo

LIKOVNA RAZSTAVA DRUŠTVA LIKOVNIH USTVARJALCEV TOLMIN
na kateri lahko ugledate in otipate Tihožitje.

vabilo

FOTOGRAFSKA SKUPINA Planinskega društva Tolmin

se predstavlja že s svojo sedmo razstavo. Otvoritev razstave bo v petek, 1.12. 2017 ob 18h, v galeriji Kinogledališča v Tolminu.

Razstava bo na ogled do 10.1.2018.

Vljudno vabljeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barbara Lipovec

Barbara Lipovec

KULTURNO DRUŠTVO GOLOBAR SEKCIJA SLIKARJEV AMATERJEV BOVŠKE

vabi na odprtje razstave z naslovom

POKLON GEORGII O’KEEFFE

– v četrtek, 26. oktobra  2017, ob 18. uri v prostorih Kinogledališča Tolmin.

Georgia Totto O’Keefe je bila ameriška umetnica, smatrana za eno največjih slikark 20. stoletja in eno vidnejših predstavnic ameriške umetnosti vse od 20. let prejšnjega stoletja, znana pa je predvsem po slikah, v katerih kombinira abstrakcijo z reprezentacijo v podobah rož, skal, školjk, živalskih kosti in pokrajin. Njena dela so polna skrbno obrobljenih oblik subjektov s subtilnimi tonskimi tranzicijami različnih barv. O’Keefova si je svoj dom ustvarila na ranču v Novi Mehiki, zvezni državi, iz katere je črpala ves navdih.

 

 

 

 

 

KIPARSKA RAZSTAVA KIPI “SEM” – ALBINO STULIN

V galeriji Kinogledališča Tolmin v septembru odpira kiparsko razstavo umetnik Albino Stulin, ki je odraščal v Špetru, kjer živi in ustvarja še danes. Študiral je na Inštitutu za umetnost G. Sello v Vidmu, kjer je diplomiral leta 1990. Leta 1993 je obiskoval Akademijo lepih umetnosti v Benetkah. Imel je več samostojnih razstav. Za svoje delo je prejel dve slovenski nagradi:na razstavah Sublimno v kiparstvu (2006) in Knjižni spomeniki (2010), ki sta bili na ogled v ljubljanskem Magistratu.

Razstavo pripravlja Zveza Mink in Galerija SDK v sodelovanju z Zavodom KŠM Tolmin.

Razstava bo v Kinogledališču Tolmin na ogled do sredine oktobra.

Več o umetniku ALBINU STULINU

KATALOG_ A_S_2017

davbanner

 

 

 

 

 

 

 

VIAGGIO POTOVANJE

V petek, 7. aprila 2017 je bila v Galeriji Kinogledališča Tolmin odprta nova razstava VIAGGIO POTOVANJE, ki jo je na pobudo Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin odprlo društvo Circolo Culturale “g. Mazzini” ENDAS iz Tržiča v Italiji.

2017-04-07 ENDAS ODPRTJEKulturno društvo “Mazzini” Endas je leta 1979 ustanovila skupina umetnikov iz Tržiča in Štaranzana. Prvi predsednik nove sredine je bil Gianleonardo Lorenzini, ki je društvo vodil do leta 1995. V tem času so se razvile umetnostne in kulturne dejavnosti, slikarske razstave, fotografija, keramika in plesne prireditve. Leta 1984 je bil prvi izobraževalni tečaj klasičnega baleta v Gradežu, leta 1987 pa v Občinskem gledališču v Tržiču. Poleg prirejanja slikarskih razstav, srečanj s poezijo in prireditev deželnega značaja, se je društvo posvečalo tudi kulturnim izmenjavam na deželni in izvendeželni ravni. Med te izmenjave sodi pobratenje s društvom Centro Culturale Artistico di Marghera (Benetke) leta 1986. V naslednjih letih so se poglobili tudi stiki s sorodnimi društvi z onstran državne meje. Že od leta 1985 smo vzpostavili plodne stike s kulturnimi sredinami iz Jugoslavije (zdaj Slovenije) in sicer iz Maribora, Rogaške Slatine in Ljubljane. Na povabilo slovenskih sosedov na slikarska srečanja ex tempore, so se vzpostavile nove povezave, kot npr. „Soča brez meja“. Na ta način smo ustvarili tesne stike z DLU Tolmin (Združenje umetnikov Tolmin) ter uresničili številne izmenjave slikarskih razstav med Gorico, Tržičem in Tolminom. Naše združenje trenutno šteje 48 članov. Ne prirejamo tečajev slikarstva, temveč pripravljamo delavnice za prizadete in za šolske centre.2017-04-07 potovanje-viaggio

Ob razstavi, ki utrjuje povezavo med tolminskimi slikarji in slikarji iz bližnjih sosednjih regij čez mejo, je pozdravno besedo poslal tudi tržiški župan, odprtje razstave pa je pospremila množica ustvarjalcev iz Tržiča in Tolminske.

 

 

 

DEA VOLARIČ – REKA

Nova razstava v februarju 2017 prinaša cikel Reka ustvarjalke Dee Volarič, ki živi na Mostu na Soči in je članica Društva likovnih ustvarjalcev Tolminske.

 

Dea je bila v svojem življenju v mnogih vlogah, v vlogi likovne ustvarjalke pa se je še posebej našla. Sodelovala je že na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, v Tolminu pa samostojno razstavlja prvič. O ciklu Reka, je Dea povedala:DSC_0658_20170203_43622 low

“Zame ima reka več različnih pomenov: je tok, pot, življenje, moč, reka je simbol tekočih voda, toka vsega, rojevanja, plodnosti, smrti in obnove, pa tudi ločnica bivanja med tu in tam. Lahko te nosi in potegne vase, zato je bil prehod reke tudi na simbolični ravni človeku že od nekdaj izredno pomemben. Ker živim na bregu reke Soče, se dotikam njenega toka, številnih spominov in le slutim lahko njeno fizično in eterično moč. Reka je lahko sveta, podzemna ali velika kozmična, od koder vse prihaja in kamor se vse vrača.”

Dea Volarič slikanje vidi tudi kot način psihoterapevtske DSC_0663_20170203_43627x lowmetode, saj je ustvarjalnost ena od človekovih osnovnih potreb.

Ciklu Reka se prepustite v galeriji Kinogledališča Tolmin v februarju in marcu.

 

 

 

 

RAZSTAVA  OB 120-LETNICI PLANINSTVA V POSOČJU

Člani Fotografske skupine PD Tolmin imajo za seboj uspešno leto. Tokrat so z razstavo »Fotografi praznujejo ob 120-letnici planinstva v Posočju«, ki je bila odprta v soboto, 5. novembra, v galeriji Kinogledališča Tolmin in bo na ogled do 30. novembra, poskrbeli za uvod v jesenski del praznovanja te pomembne obletnice.

Gre za dogodek, ki je hkrati znanilec, predhodnik in dobrodošla obogatitev bližajoče osrednje proslave PD Tolmin 19. 11. 2016, ob 18.00, ki bo prav tako v stavbi Kinogledališča Tolmin. Udeležence odprtja razstave je uvodoma nagovorila predsednica PD Tolmin Milena Brešan, ki je poudarila naslednje: »Planinci v Posočju praznujemo letos 120-letnico.
1896 je bila prav v Tolminu ustanovljena Soška podružnica SPD kot četrta v Sloveniji. Na to smo seveda zelo ponosni, zato smo se odločili, da bomo letošnjo obletnico praznovali z več prireditvami. Jubileju na čast smo spomladi že imeli v Knjižnici Cirila Kosmača spominski planinski večer. Obletnici je bilo posvečeno tudi tradicionalno julijsko srečanje planincev na planini Razor.”

Strokovni komentar o posameznih razstavljenih slikah in zakonitostih izrazne fotografije, ki jim fotografi zvesto sledijo, je pripadal mentorju fotografske skupine Rafaelu Podobniku. Pred tem je predsednica Milena Brešan poudarila, da brez tako priznanega mednarodnega strokovnjaka ne bi bilo tako uspešne rasti Fotografske skupine. Podobnik, ki je poudaril, da brez tako prizadevnih fotografov kot so v Tolminu ne bi sam naredil nič, ni hotel ponavljati vsega o letošnjih uspehih, ampak je začel »sprehod« ob razstavljenih fotografijah s strokovno razlago.
Obiskovalci so mu pozorno sledili, saj vmes ni manjkalo mojstrove značilne šegavosti.

Avtorji fotografij so:
Milena Brešan, Marjan Černigoj, Ljubo Čibej, Hugon Drago, Martin Gerlič, Miran Klinkon, Karla Kofol, Darja Lavrenčič, Danilo in Miljko Lesjak, Vlado Podgornik in Mario Simaz Dario. Rdeča nit razstavljenih del so seveda, kot se za tovrstno počastitev jubileja spodobi, predvsem planinski motivi. Torej se tudi za slikovno opremljenost različnih edicij, ki jih izdaja planinsko društvo, ni bati.

2016-11-pd-razstava-skupnaKulturni program ob odprtju razstave sta oblikovala harmonikarja, učenca zasebne Glasbene šole PALbin iz Poljubinja, Rok in Jan.

Besedilo: Žarko Rovšček
Foto: Miljko Lesjak