LETNI KINO NA TOLMINSKEM

Kinogledališče Tolmin v sodelovanju s soorganizatorji tudi to poletje v okviru prireditev Tminsko poletje organizira dve prizorišči letnega kina, brezplačne projekcije na prostem, ki potekajo na ustaljenih lokacijah v Tolminu in na Mostu na Soči v juliju in avgustu. Skupno bo letos na ogled deset celovečernih filmov. Projekcije so kurirane v okviru art filmskega programa Kinogledališča Tolmin, posegajo v različne žanre ter nagovarjajo raznoliko občinstvo. 

KINO POD BREZAMI

v atriju pred Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin od torka, 11. 7. 2023, in sicer že zaporedno 8. leto. Odprla ga bo francoska glasbena drama Aline, moč ljubezni. Življenjska zgodba legendarne kanadske pevske senzacije Aline Dieu. Neuraden biografski film je fikcija, ki jo je navdihnilo življenje Celine Dion. Film je bil v Cannesu sprejet s stoječimi ovacijami.

 

 

 

KINO JEZERO

se pričenja v ponedeljek, 17. 7. 2023 pri vodni hiši na Mostu na Soči, 4. leto zapored. Poleg Kinogledališča Tolmin ga organizira TD Most na Soči. Kino, ki je lociran na slikoviti lokaciji ob akumulacijskem jezeru, uvaja španska drama Alcarràs. Film vsebuje ostro politično kritiko, ki jo uravnoteži z nežno družinsko dramo. Z gledalci deli radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Je dobitnik zlatega medveda na Berlinalu.


Tekom poletja se bo na Mostu na Soči in v Tolminu skupno odvilo deset filmskih projekcij za vse filmske okuse in različne generacije gledalcev. Na obeh prizoriščih se julija in avgusta nadaljuje pester izbor gledljivih, kvalitetnih, žanrsko raznolikih, pogosto nagrajenih filmskih biserov minulega leta. Izbor filmskih naslovov ponuja kakovosten vpogled v aktualno nacionalno, evropsko in svetovno filmsko produkcijo. Filmi so prilagojeni poletni ležernosti in zabavi, osrednja nit pa je gonilo art filmske produkcije, ki jo odlikuje kakovost in izpostavljenost na festivalih. Izbor poleg evropskega filma daje posebno mesto tudi aktualnim nacionalnim filmskim naslovom, ki so letos navdušili slovensko filmofilsko javnost, to sta filma Dedek gre na jug in Jezdeca. Kinogledališče Tolmin v sklopu Art kino mreže Slovenije in združenja Europa Cinemas sledi programskim smernicam prikazovanja kakovostnega filma za širšo publiko.

DSC_2671Vsi filmi se pričnejo, ko se stemni. V obeh letnih kinih je na voljo dovolj sedežev, gledalci pa lahko prinesejo svoje pripomočke za čim bolj udoben ogled. Hrana in pijača, ki ju gledalci prinesejo s seboj, je dovoljena v maniri kulturnega uživanja. V primeru slabega vremena se filmske projekcije iz Kina pod brezami selijo v Kino Tolmin, na Mostu na Soči pa so v primeru slabega vremena odpovedane. V času, ko je kino v Kinogledališču med poletnim premorom zaprt, se tako domača publika kot tudi naključni obiskovalci in turisti množično udeležujejo projekcij na prostem, ki poleg zanimivih filmskih vsebin privabijo tudi s posebno atmosfero kina na prostem.

VEČ INFORMACIJ: Aktualne informacije v zvezi s projekcijami spremljajte na FB strani TMINSKO POLETJE TUKAJ