Za razstavo v mali avli (Grajski vrt) lahko pišete:


TJAŠA BON (likovna razstava)

2022-06 bon razstavaTjaša Bon je slovenska oblikovalka, ki se v mediju fotografije ukvarja z analognimi fotografskimi tehnikami, s katerimi se v svojem delu osredotoča na občutek grotesknega. V mediju ilustracije se ravno tako ukvarja z grajenjem resničnosti, kjer znanstveno ilustracijo transformira z osnovno likovno prvino točko. Osredotoča se na detajle in na prvino likovnega jezika skozi svetlo temne elemente. Osrednji motiv so žuželke, katere avtorica ne dojema kot dokončano celoto, ampak se ukvarja z novim vidikom ilustracije in tehničnimi omejitvami in razsežnostmi, ki jih prinaša medij grafike.

Tjaša Bon zaključuje dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje na oddelku Oblikovanje vizualnih komunikacij.

Grajski vrt, Art&Deco cafe galerija

 

 

POD MASKO

Kavarna Grajski vrt, Kinogledališče Tolmin, maj, junij 2022

Irena Hribar Schmidt se je rodila leta 1957 v Ljubljani. Že v osnovni šoli je pri mentorju Dušanu Tršarju v Pionirskem domu obiskovala tečaj modeliranja, v gimnazijskih letih pa večerne tečaje risanja na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V letih 1975–76 je študirala oblikovanje v Benetkah. Leta 1979 se je preselila v Kanado in tam študirala geografijo na univerzi v Calgaryju. Za tem je na Yukonu delala raziskave za Arctic Institute of North America in leta 1990 končala magisterij. Vzporedno s študijem je nadaljevala učenje slikanja na delavnicah in privatnih urah.

Po rojstvu drugega sina se je leta 1993 z družino preselila v Savdsko Arabijo. V Riyadhu se je, poleg skrbi za družino, spet posvetila umetnosti. Poučevala je likovno umetnost na King Suad International School in Ameriški mednarodni šoli ter sodelovala kot scenografinja in igralka v gledališčih za tujce. Razstavljala je na skupinskih likovnih razstavah na kanadski ambasadi in na Institutu filantropskih ved v Riyadhu.

Po vrnitvi v Kanado leta 2003 je nadaljevala ustvarjanje in poučevanje. Slikanje na svilo je poučevala na 1000 Islands Summer School of the Arts, St. Lawrence College (Brockwille), Algonquin College (Ottawa) in Ottawa Carleton School Board. Delala je na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ottawi, kjer je bila odgovorna za organizacijo kulturnih dogodkov. Vsako leto obišče rodno Slovenijo. V letih 2006, 2016 in 2017 se je udeležila likovnih kolonij na Mostu na Soči, v Ajdovščini in v Pišecah, leta 2007 in 2017 pa je imela samostojno razstavo na Svetovnem slovenskem kongresu v Ljubljani.

2022-05 Pod masko 2022-05 Pod masko1 2022-05 Pod masko2 2022-05 Pod masko3

 

FIGURA

Mala avla Kinogledališča Tolmin, junij, julij, avgust 2021

Figura v umetnosti pomeni likovno upodobljen predmet ali živo bitje, s to tematiko so se soočili tolminski ljubiteljski slikarji. Društvo likovnih ustvarjalcev Tolmin se v Kavarni Grajski vrt, mali avli Kinogledališča Tolmin predstavlja z likovno razstavo Figura, ki bo na ogled vse poletje in jo lahko vidite med obratovanjem kavarne vsak dan v tednu.

2021 akt dlu1 2021 akt dlu4 2021 akt dlu5 2021 akt dlu3

PREŠEREN V POPULARNI GLASBI

Glasbena razstava v organizaciji JSKD OI Tolmin, Gorenjski muzej, kustos Gašper Petrnel
Mala avla Kinogledališča Tolmin, april, maj 2021

Razstava, ki jo je uredil Gorenjski muzej iz Kranja, predstavlja slovenske glasbenike in skupine, ki so v zadnjih desetletjih Prešernovo poezijo na novo interpretirali in uglasbili v najrazličnejših popularnih zvrsteh.
Med prvimi, ki so imeli zelo pomembno vlogo pri uglasbitvi verzov Franceta Prešerna v popularni glasbi, je bila skupina Tantadruj s skladateljem in članom skupine Boštjanom Sokličem, ki je tudi ob otvoritvi razstave navdušila številne obiskovalce. V skupini sta nastopila tudi Aleš Hadalin in Mateja Blaznik, vsi ustanovni člani skupine iz leta 1986.

Razstava je opremljena s QR kodami in obiskovalci boste lahko prisluhnili različnim izvajalcem – Pankrti, Tantadruj, Lačni Franz, Laibach, Jerca Mrzel, Vlado Kreslin, Tomaž Pengov in drugi.

prešeren 1 prešeren 2 prešeren 4 prešeren 5 prešeren 3

NASLIKANA PESEM

2020 NASLIKANA PESEM 1

V Mali avli, kjer je z julijem 2020 zaživelča nova kavarna GRAJSKI VRT Art & Deco Cafe si še lahko ogledate izbrana dela Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, ki so pred tem razstavljali v Galeriji Kinogledališča z razstavo z naslovom Naslikana pesem.

RAZSTAVA (NE)VIDNI

Fotografska razstava v organizaciji Ljudske univerze Tolmin, PRC Tolmin
Mala avla Kinogledališča Tolmin, do 5. novembra 2019.

Biti slep ali ne videti?, so se spraševali gostje (3. 10. 2019) večera. Med njimi je bila tudi igralka Metka Pavšič, ki je izrazila navdušenje in hvaležnost nad takimi projekti:

“Nismo bili na odru samo slepi in slabovidni. Razstave niso delali samo ljudje z okvaro vida, ampak toliko ljudi je to povezalo v eno tako sodelovanje in tega si pravzaprav vsi želim: da smo skupaj, da sobivamo skupaj, ne pa da smo na enem bregu mi, na drugem pa videči.”

Posoški razvojni center, ki je pripravil dogodek, letos obeležuje 20 let delovanja. Prav zato že celo leto pripravljajo različne dogodke. Tudi včerajšnji neVidni je bil del celoletnega praznovanja, s katerim so želeli predstaviti vseživljenjsko učenje, pojasnjuje organizatorka dogodka Patricija Rejec:

To je zgodba o vseživljenjskem učenju, je zgodba o vključevanju in je neka družbeno relevantna tema, o kateri je treba govoriti.”

Del dogodka je bil tudi ogled filma z zvočnim opisom za slepe in slabovidne. Hkrati so odprli fotografsko razstavo neVidni, na kateri sta na ogled tudi fotografiji Evgena Bavčarja. Pri postavitvi razstave je sodeloval fotograf Srdjan Živulović, ki je o fotografijah povedal:

Rdeča nit je delo slepih in slabovidnih, njihovih problemov, klasična fotografija, kaj slepi vidijo in čutijo.”

Razstava bo v Kinogledališču Tolmin na ogled do začetka novembra. (zapisala novinarka RTVSLO Meta Škvarč)

neVidni sekretarka

neVidni Meta Škvarč

 

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA  “Trst. Otok, ki ga ni.”

Fotografska razstava Andrea Pandolfa
Kinogledališče Tolmin, Mala avla Kinogledališča Tolmin, 1. februar 2019.

2019-02-01 PANDOLFO FOTO TRST splet1

 

Andrea Pandolfo je na odprtju razstave igral skladbo “Trieste”, ki jo je skomponiral in posvetil svojemu Maestru in prijatelju Emanuelu Casieri.
“Podobe so kot glasbene partiture. Prazni prostori, lebdenje, napetosti med deli, preoblikovanimi v zvok. Če širjenje zvočnega valovanja prostoru.

dav

dav

RAZSTAVA FOTOGRAFSKEGA NATEČAJA

KULTURNA DEDIŠČINA

PREDOGLED_plakat_Kulturna-dediscina

Ob odprtju razstave bo spregovorila Nataša Kovšca, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.

 

LIKOVNA RAZSTAVA LJUBITELJSKE SLIKARKE

NADE ZUZA

Nada Zuza živi v Tolminu in je upokojenka, likovna amaterka. Je članica Društva likovnih ustvarjalcev Tolmin, ki deluje pod strokovnim vodstvom akademske slikarke ga. Jane Dolenc.

Izobražuje se na likovnih delavnicah, tečajih, ex temporih. Ustvarja v različnih slogih, največkrat 2018-05 nada zuza razstavaz akrilnimi barvami. sodeluje na društvenih razstavah doma in v zamejstvu ter na regijskih razstavah JSKD. Slikanje ji predstavlja užitek. Ko zadišijo barve, ko na belem platnu čopič domišljije išče svojo pot, vsakdanja sivina mavrično zaživi. Nekaj teh platen razstavlja na prvi samostojni razstavi v Tolminu – v mali avli Kinogledališča Tolmin.

 

 

 

 

LIKOVNA RAZSTAVA CERKLJANSKA LAUFARIJA

LIKOVNA SEKCIJA DRUŠTVA UPOKOJENCEV CERKNO

V predpustnem in pustnem času 2018 je v Mali avli Kinogledališča letos na ogled pustna razstava.

Laufarija v Cerknem je pustni običaj, ki po mnenju strokovnjakov izhaja še iz poganskih obredov. Pisnih gradiv o njenem nastanku ali poreklu ni, pozna se samo ustno izročilo. Cerkljanski laufarji so živ spomenik, laufarija pa eno najprepoznavnejših slovenskih pustovanj in ikona kulturne dediščine Cerknega in Cerkljanskega. Odlikujejo ga lesene maske, kakršnih ne srečamo nikjer drugje v Sloveniji.

2018-01 videostran laufarija razstava 1Kot likovni motiv so bile maske izziv tudi članom likovne sekcije Društva upokojencev cerkljanska laufarija 4Cerkncerkljanska laufarija 3o. cerkljanska laufarija 5

 

 

 

 

 

2018-01 cerkljanska laufarija1foto: Dare Trobec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIKOVNA KOLO2017-11 razstava matica plakatNIJA IZSELJENSKA MATICA

V petek, 10. novembra je v mali galeriji Kinogledališča Tolmin potekala otvoritev likovne razstave z naslovom Most ustvarjalnosti.

Na njej so razstavljena dela, ki so bila ustvarjena na poletni likovni koloniji na Mostu na Soči, ki je potekala v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Slovenske izseljenske matice in Turističnega društva Most na Soči. Poleg izseljenskih avtorjev so na koloniji sodelovali tudi člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica.

Glede na tematiko kolonije, so udeleženci v svojih delih tematsko povezovali bregove dveh domovin, dveh kultur, gradili mostove med gostujočimi in domačimi slikarji, med preteklostjo gostujočega kraja in aktualno, sodobno ustvarjalnostjo.

Dela ustvarjalcev je predstavila vodja kolonije Monika Ivančič Fajfar, na ogled pa bodo do 5. januarja 2018.

(zapisal Matej Kavčič)

PRODAJNA RAZSTAVA POSOŠKIH USTVARJALCEV

Vsak mesec vas vabimo na prodajno razstavo Posoških ustvarjalcev, ki gostuje v Mali avli Kinogledališča Tolmin.

Urnik razstave: v Kinogledališču bodo v februarju gostovali

od petka, 9. do srede, 14. 2. 2018.

Izpod njihovih rok nastajajo izdelki iz lesa, blaga, vizitke, nakit in mnoge lepe pozornosti.

 

2017-02 Posoški 1 pososki 7 pososki 1 pososkui ustvarjalci