TMINSKO POLETJE 2022

V prvem tednu poletja se je s prvim dogodkom pri fontani v starem mestnem jedru Tolmina pričelo Tminsko poletje 2022 v organizaciji Zavoda za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti – Območna izpostavo Tolmin in Turističnega društva Most na Soči. Ob odprtju Tminskega poletja so 22. junija 2022 nastopili absolventi Glasbene šole Tolmin, pozdrav Tminskemu poletju je izrekel podžupan občine Tolmin Tomaž Štenkler, ki je pozdravil povezovanje poletnega dogajanja pod skupno znamko in izpostavil, da je pestro kulturno dogajanje prednostno pomembno za lokalno prebivalstvo, privabi pa tudi turiste in naključne obiskovalce.

Občina Tolmin je v četrtek, 23. junija, na drugem večeru Tminskega poletja, obeležila osrednjo občinsko slovesnost ob slovenskem dnevu državnosti, tradicionalni dogodek “Vse najboljše, Slovenija!” pripravlja Komorni zbor Musica Viva iz Tolmina, ob Občini Tolmin pa sodelujeta tudi obe veteranski organizaciji, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje in Društvo veteranov SEVER Severne Primorske.

Tminsko poletje 2022 - slikaV tednu, ko je nastopilo koledarsko poletje, je torej stekel tudi cikel Tminskega poletja, ki bo občanom in obiskovalcem ponudilo skupno čez 70 glasbenih, filmskih, pogovornih in drugih dogodkov. Ti se bodo do sredine septembra zvrstili na štirih prizoriščih – v starem mestnem jedru (SMJ) pri fontani in atriju knjižnice v Tolminu, pred Vodno hišo na Mostu na Soči in na Lukatelovi domačiji v Volčah. Na poletni čas kaže tudi poletni kino, ki bo v 7. ediciji ohranil mesto pod brezami v atriju ob tolminski knjižnici, že drugo leto pa bodo nedeljski poletni večeri filmu posvečeni tudi v letnem Kinu jezero na Mostu na Soči. Celoten nabor dogodkov povzema priložnostna zloženka Tminsko poletje 22, ki so jo v poštne nabiralnike prejela vsa gospodinjstva v občini Tolmin.

Na prizoriščih v Tolminu in na Mostu na Soči bo zagotovljena gostinska ponudba, v starem mestnem jedru Tolmina pa je bila za vzpostavitev prizorišča potrebna tudi začasna sprememba prometne ureditve, ki je začela veljati v ponedeljek, 20. junija. Nanaša se na umirjanje prometa na celotnem območju starega mestnega jedra in umik mirujočega prometa s trga pri fontani, za zagotovitev večje varnosti obiskovalcev in odpravo morebitnih motenj zaradi hrupa pa bo promet mimo trga v času dogodkov onemogočen.

Pokroviteljstvo nad dogodki tudi letos prevzema Občina Tolmin, ki je poskrbela, da so dogodki za obiskovalce v celoti brezplačni. Aktualne informacije v zvezi z dogodki lahko spremljate na facebook strani Tminsko poletje in v lokalnih medijih.

Tminsko poletje 2022 – plakat program