LETNI KINO ZDAJ!

ODPIRAMO KINO POD BREZAMI IN KINO JEZERO

ORGANIZATORJI: Kinogledališče Tolmin (Zavod KŠM Tolmin) + Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin (za Kino pod brezami) + TD Most na Soči (za Kino jezero)

 KINO POD BREZAMI spletna stran

Kinogledališče Tolmin v sodelovanju s soorganizatorji tudi to poletje organizira letni kino, brezplačne projekcije na prostem, ki potekajo na dveh ustaljenih lokacijah. S Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin se ta torek, 5. 7. 2022 odpira KINO POD BREZAMI v sedmi izvedbi.

Odprl ga bo hrvaški film Morena, ki je s svojo jadransko scenografijo najboljša možna izbira za uvod v filmsko poletje. Kot koproducent ga podpisuje Jožko Rutar, ki izhaja s Tolminskega, kot izvršni producent pa Martin Scorsese. Odlikuje pa ga vrhunska igralska zasedba v postavi Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis. Film je pot pričel z nagrado zlata kamera za najboljši prvenec c Cannesu, prejel nagrado občinstva za najboljši hrvaški film v Pulju in in nagrado Art kino mreže Slovenije.

KINO JEZERO spletna stran

KINO JEZERO se tretje leto zapored pričenja to nedeljo, 10. 7. 2022 pri vodni hiši na Mostu na Soči, poleg Kinogledališča Tolmin ga soorganizira TD Most na Soči, ki bo sicer skrbelo tudi za ostalo pestro dogajanje v sklopu Tminskega poletja na Mostu. Mostarski kino na prostem uvaja dokumentarni film Ena za reko: Zgodba Save, material za film je produkcijska ekipa 13-krat nagrajenega filma The Undamaged (Nepoškodovane) posnela lani med veslanjem celotnega toka Save v Sloveniji, ko je ekipa štirih kajakašev 11 dni veslala vse do Jesenic na Dolenjskem – kar je ob mostarskem kajakaškem centru gotovo primeren filmski uvod.

Tekom poletja se bo na Mostu in v Tolminu skupno odvilo 16 filmskih projekcij za vse filmske okuse in različne generacije gledalcev. Na obeh prizoriščih se julija in avgusta nadaljuje pester izbor filmskih odmevnežev, gledljivih, kvalitetnih in žanrsko raznolikih, pogosto nagrajenih filmskih biserov minulega leta. Izbor filmskih naslovov ponuja kakovosten vpogled v aktualno nacionalno, evropsko in svetovno filmsko produkcijo. Filmi so žanrsko sicer prilagojeni poletni ležernosti in zabavi, a kakovostni, nagrajeni in predvajani na festivalih. Kinogledališče Tolmin v sklopu Art kino mreže Slovenije in združenja Europa Cinemas sledi programskim smernicam prikazovanja kakovostnega filma za širšo publiko.

Vsi filmi se pričnejo, ko se stemni. V obeh letnih kinih je na voljo okoli 100 sedežev, gledalci lahko prinesejo svoja sedala in pripomočke, da je ogled čim bolj udoben. Hrana in pijača, ki ju gledalci prinesejo s seboj, je dovoljena v maniri kulturnega uživanja. V primeru slabega vremena se filmske projekcije iz Kina pod brezami selijo v Kinogledališče Tolmin.