38. SEZONA ABONMAJEV

Tolminsko Kinogledališče vsako leto v septembru vstopi v novo sezono, ki jo zaznamujejo dogodki v okviru več različnih abonmajev. Tradicija glasbenega in gledališkega abonmaja je zakoreninjena in priljubljena med tolminsko publiko, ki se ji običajno pridruži še množica rednih obiskovalcev iz nekaterih bolj oddaljenih krajev Posočja, z Goriškega, Cerkljanskega in Idrijskega. Temu zagotovo botruje zaupanja vredna kulturna ponudba profesionalnih slovenskih in mednarodnih umetnikov.
Najbolj priljubljeni gledališki abonma prinaša pet predstav profesionalnih nacionalnih odrov. Umetniška vodja abonmaja Špela Mrak vsako sezono prednostno omogoči prostor novim produkcijam primorskih gledališč. V letošnji sezoni bo mogoče v Tolminu videti predstavo SNG Nova Gorica in s tantadrujem nagrajeno predstavo SSG Trst. Redno mesto v izboru ima SNG Drama Ljubljana in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Letos prvič v Tolminu gostuje SNG Drama Maribor, in sicer z nagrajeno žlahtno komedijo po filmu Paola Genoveseja Popolni tujci (Perfetti Sconosciuti).

Za tolminski glasbeni abonma je značilna dolgoletna tradicija, ki vključuje tako resno glasbo kot glasbe sveta, vsa leta je poudarek na izobraževalnem momentu, ki ga gostovanje izbranih glasbenih izvajalcev razprši med prisotne poslušalce. Do pozne pomladi 2024 bo moč na odru Kinogledališča slišati šest kakovostnih glasbenih zasedb, ki jih s prvim in zadnjim dogodkom uokvirja zborovska glasba, saj je v Posočju zborovstvo izjemno cenjeno. Glasbeni abonma se pričenja z abonmajskim ciklom Mlada glasba, ki predstavlja mlada glasbena imena in navdihujoče zasedbe, ki jih sestavljajo perspektivni glasbeniki. Tokrat bo pod znamko Mlada glasba nastopila Vokalna skupina Ivana Cankarja, ki jo sestavljajo fantje od do 26. leta in prihajajo z različnih krajev Slovenije, vodi jih izjemno obetavni mladi zborovodja Tom Varl, predstavili bodo novo zgoščenko imenovano po pesmi Simona Gregorčiča Ti meni svetlo sonce. Abonmajsko sezono bo zaključeval trenutno eden najboljših zborov v Evropi Vikra, vokalna skupina Glasbene matice iz Trsta pod vodstvom Petre Grassi. Vmes bodo v dvorani Kinogledališča zveneli šansoni Svetlane Makarovič in Mačjega kalifata, akustične jazz izvedbe Severe Gjurin in njenih glasbenih prijateljev, v novoletnem času bo moč prisluhniti vokalistkam Katrinas ob spremljavi Policijskega orkestra, priklon klasični glasbi pa bosta izvedla violinist Zdravko Pleše in pianist Denys Masliuk s koncertom, posvečenem 190-letnici rojstva Johannesa Brahmsa.

Pomemben del abonmajske ponudbe predstavljajo dogodki za najmlajše občinstvo, to je Mali abonma, ki ga sestavlja šest izvirnih, posebej izbranih kulturnih doživetij. Predstave odlikuje raznolikost, profesionalnost, poučnost in zabavnost. Segajo v vse žanre kulture s poudarkom na glasbi. Vključujejo ples, likovno umetnost, literaturo, gledališče, lutke, film in glasbo. Vpis v Mali abonma se pričenja že 25. septembra, prva predstava namenjena predšolskim otrokom in otrokom prve triade pa bo 10. oktobra, ko bo nastopila vsestranska igralka in pedagoginja Lea Menard s predstavo Kako je lisica dobila zlati rep. Za otroke bo po odru Kinogledališča tekom sezone koračil še Peter Nos, Sapramiška in mnogi drugi otrokom prijetni fantazijski liki.

Najmlajši med abonmajsko ponudbo v Tolminu je filmski abonma, ki je bil po več desetletjih uspešno obnovljen. Filmski abonma Desetka ponuja sklop najodmevnejših, nagrajenih art filmskih naslovov tekočega leta, abonma Posebni pogled združuje aktualne dokumentarne ali igrane filme s spremljevalnim programom, obiski filmskih ustvarjalcev in pogovori ob projekcijah.

Za vse abonmaje velja, da so dogodki odprti tudi za izven, a imajo le abonenti zagotovljen sedež, domov prejmejo vabila s koncertnimi in gledališkimi listi ter še kakšno udobno abonmajsko prednost. Vpis, razen v Mali abonma, v Tolminu pričenjajo 2. oktobra, na vse abonmaje pa se je možno prijaviti preko SPLETNE VPISNICE.