KINO JEZERO se tretje leto zapored pričenja v nedeljo, 10. 7. 2022 pri vodni hiši na Mostu na Soči, poleg Kinogledališča Tolmin ga soorganizira TD Most na Soči, ki bo sicer skrbelo tudi za ostalo pestro dogajanje v sklopu Tminskega poletja na Mostu.

PROGRAM:

nedelja, 10. 7. 2022, 21.00 Ena za reko – ZGODBA SAVE

celovečerni dokumentarni film / 84 min / režija: Rožle Bregar / producent: Rok Rozman

Čeprav že močno načeta z jezovi in industrijo, Sava v zadnjih desetletjih spet postaja polna življenja in potenciala za to, da jo vsi skupaj zares spoznamo. Pridružite se štirim kajakašem, medtem ko veslajo čez Slovenijo in spoznavajo Savino divjo preteklost, temno zgodovino, barvito sedanjost in negotovo prihodnost.

 

nedelja, 17. 7. 2022, 21.00 PRAVI MOŠKI, romantična komedija

Ich bin dein Mensch / Nemčija / 102′ / režija: Maria Schrader / igrajo: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller idr.

Da bi dobila finančna sredstva za svoje znanstveno delo, Alma pristane na sodelovanje pri nenavadni raziskavi. Tri tedne bo morala preživeti z robotom, zasnovanim tako, da ustreza vsem njenim predstavam o idealnem življenjskem partnerju. Igriva in duhovita zgodba o ljubezni, hrepenenju in o tem, kaj nas dela ljudi. Dobitnik berlinskega srebrnega medveda za glavno žensko vlogo, otvoritveni film zadnjega Liffa in prejemnik nagrade žirije Art kino mreže Slovenije

 

nedelja, 24. 7. 2022, 21.00 VZPOREDNI MATERI / Madres paralelas

drama / Španija / 123′ / režija: Pedro Almodóvar / igrajo: Penélope Cruz, Milena Smit, Israel Elejalde idr.

Zgodba o dveh zelo različnih ženskah, ki se srečata v bolnišnici, kamor prideta rodit, ter nepričakovanih zapletih, ki sledijo. Najnovejši film Pedra Almodóvarja je odprl Beneški filmski festival in Penélope Cruz prinesel tamkajšnjo nagrado za najboljšo igralko.

 

nedelja, 31. 7. 2022, 21.00 POLETJE, KO SEM SE NAUČILA LETETI / Leto kada sam naučila da letim

družinski film / Srbija / 87′ / režija: Radivoje Andrić / igrajo: Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević / primerno za 9+

Dvanajstletna Sofija sanjari o kampiranju z ekipo in o prvem poljubu. Toda poletne počitnice mora preživeti v razpadajoči družinski hiši na Hvaru, pri precej naporni babici Mariji in njeni norčavi sestri Luci. Brez družbe, signala in interneta je Sofijino življenje na Hvaru »kar nekaj«, toda vsakdanjo monotonost kmalu prekine nenavadno vedenje babice Marije. Sofija sumi skrivno romanco, toda velika preiskava babičinega ljubezenskega življenja nazadnje pripelje do odkritja dolgo varovane družinske skrivnosti.

 

nedelja, 7. 8. 2022, 21.00 MORENA / Murina

drama / režija: Antoneta Alamat Kusijanović / igrajo: Gracija Filipović, Danica Curcić, Leon Lučev, Cliff Curtis idr. / Hrvaška, Slovenija, Brazilija, ZDA / 92′

Napeti odnos med šestnajstletno Julijo in avtoritarnim očetom Antem se začne krhati, ko na njihov dom na jadranskem otoku prispe stari družinski prijatelj. Med vikendom, napolnjenim z velikimi pričakovanji, Julia vleče svojo družino v nevaren vrtinec strasti in nasilja. → Nagrada Art kino mreže Slovenije na FSF v Portorožu, Zlata kamera za najboljši prvenec Cannes idr.

 

nedelja, 14. 8. 2022, 21.00 TELESCE / Piccolo corpo

drama / Italija, Slovenija, Francija / 89′ / režija: Laura Samani / igrajo: Celeste Cescutti, Ondina Quadri, Marco Geromin idr.

Prvenec tržaške režiserke Laure Samani, obarvan z magičnim realizmom in postavljen na kruto furlansko podeželje z začetka 20. stoletja, je svetovno premiero doživel v prestižni sekciji Teden kritike v Cannesu, s Festivala slovenskega filma pa odnesel vesni za najboljšo manjšinsko koprodukcijo in fotografijo. Film prikaže trud mlade matere, da bi odrešila dušo svoje mrtvorojene hčerke. Odpravi se na težavno pot do oddaljenega svetišča v gorah, kjer mrtvorojenega otroka lahko obudijo v življenje za en sam vdih. Tedaj jih krstijo in tako odrešijo zle usode.

 

nedelja, 21 8. 2022, 20.00  ORKESTER

tragikomična drama / Slovenija / 90′ / režija: Matevž Luzar / igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič idr.

Razposajeni člani pihalnega orkestra potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov – mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadane očetov drugi obraz na gostovanju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

 

nedelja, 28. 8. 2022, 19.00 TUDI MIŠI GREDO V NEBESA / Myši patří do nebe

družinski animirani film / Češka, Slovaška, Poljska, Francija / 87′ / režija: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček / sinhronizirano, 6+

Bojevita miška Hopka in plahi lisjak Beloprsec se po nesrečnem pripetljaju znajdeta v živalskih nebesih. V tem nenavadnem okolju morata pozabiti na svoje nagone in združiti moči.

→ nagrada Mednarodni film. festival za otroško in mlado občinstvo SCHLiNGEL 2021; zlata čaša za najboljši anim. film, MFF Šanghaj 2021