KINO_POD_BREZAMI_logo-06

KINO POD BREZAMI 2019

Poletno dogajanje v Tolminu bo četrto leto zaporedoma popestril kino na prostem, imenovan KINO POD BREZAMI. Prva projekcija bo na zadnji šolski dan v juniju, 24. 6., posvečena 130-letnici rojstva Charlieja Chaplina. Črno-bela brezčasna komedija Cirkus bo na ogled ob 21.30. Filmi se bodo tekom poletja pričenjali ob večernem mraku.

DSC_2646

 

7 FILMSKIH PROJEKCIJ

24. 6. 2019, 21.30 CIRKUS – Charlie Chaplin, čb klasika

7. 2019, 21.00 IZBOR KRATKIH FILMOV S FESTIVALA KRATKEGA FILMA

16. 7. 2019, 21.00 POJ MI PESEM – dokumentarni glasbeni film o Vladu Kreslinu

23. 7. 2019, 21.00 BOJEVNICA komedija, zmagovalka festivalov

13. 8. 2019, 20.15 YAO komična drama

20. 8. 2019, 20.15 NE BOM VEČ LUZERKA slovenska komična drama

27. 8. 2019, 19.30 FERGI – DIRKA za otroke, pripovedovanje v slovenščini

4 SPREMLJEVALNA DOGAJANJA PRED FILMI

2 PRIZORIŠČI

2 ORGANIZATORJA

PROST VSTOP NA VSE DOGODKE

VEČ KOT 1000 ZADOVOLJNIH OBISKOVALCEV

ENO POLETJE – EDINSTVEN KINO POD BREZAMI!

Od junija do konca avgusta se bo pod brezami v atriju Knjižnice Tolmin zvrstilo šest brezplačnih filmskih projekcij s spremljevalnim programom, prva julijska projekcija pa se bo odvijala na sotočju Tolminke in Soče. Pred štirimi projekcijami bodo potekali tudi spremljevalni dogodki. Pred filmom Cirkus bo predstavljeno nekaj zanimivosti iz Chaplinovega življenja, pred sklopom kratkih filmov bo klepet s filmskimi ustvarjalci, prav tako pred slovenskim filmom Ne bom več luzerka, pred zadnjo poletno projekcijo za otroke pa bo izvedena zanimiva ustvarjalna delavnica.

V poletnem kinu vsa leta združujeta moči Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin in Kinogledališče Tolmin, ki pripravljata program, promocijo, prizorišče in pokrivata vse stroške izvedbe, tako da je obisk letnega kina za vse obiskovalce brezplačen. V primeru dežja bodo projekcije izvedene v dvorani Kinogledališča Tolmin. Ker je poletje v Tolminu v znamenju festivalov, kjer je poskrbljeno za turiste in obiskovalce od drugod, je letni kino prvotno namenjen predvsem lokalnim prebivalcem, ki poletne večere preživljajo v mestu in si želijo dogodkov na prostem tudi med tednom. Večina projekcij bo ob torkih. Po izkušnjah preteklih let so Tolminci Kino pod brezami sprejeli za svojega. Letošnji izbor sedmih aktualnih filmskih naslovov ponuja kakovosten vpogled v novo filmsko produkcijo. Filmi so žanrsko prilagojeni poletni ležernosti, obenem pa kakovostni, nagrajeni in predvajani na festivalih.

 

PROGRAM KINO POD BREZAMI 2019

Circus 1Ş Roy Export SAS (3)ponedeljek, 24. 6. 2019, 21.30

CIRKUS (The Circus), čb komedija, 1928, brez dialogov, mednapisi, dol. 72 min

Režija: Charlie Chaplin

Potepuh se znajde v cirkusu, kjer ga nemudoma začne preganjati policija, misleč, da je zmikavt. Ko se zrak razčisti, se Charlie zaljubi v upravnikovo hčer, vendar pa mora za njeno naklonjenost tekmovati s postavnim vrvohodcem.

PRED FILMOM: Ob 130-letnici rojstva nekaj zanimivosti iz burnega življenja Charlesa Chaplina

 

Print

ponedeljek, 1. 7. 2019, 21.00

IZBOR KRATKIH FILMOV s Festivala kratkega filma v Ljubljani (FeKK), kratki filmi, 80 min

Forma kratkega filma je med filmarji priljubljena, med gledalci pa precej neznana. Z ustvarjalci kratkih filmov bomo spoznali žanr, njegove posebnosti ter si pogledali izbor najboljših s Festivala kratkega filma. Čas je kratkemu filmu zagotovo naklonjen, kratke filme je povzdignil spletni fenomen, imenovan YouTube, toda žanr je doma tudi na velikem platnu.

PRED FILMOM: pogovor z ustvarjalci kratkih filmov

 

POJMIPESEM_223x324

torek, 16. 7. 2019, 21.00

POJ MI PESEM, dokumentarni glasbeni film, 107 min

Režija: Miran Zupanič

Kreslin ima pri svoji publiki kultni status, brez promocijskih strategij, zgolj kot plod osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Preplet tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice je to film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

 

BOJEVNICA

torek, 23. 7. 2019, 21.00

BOJEVNICA (Kona fer í stríð), komedija, »feel-good film o podnebnih spremembah«, 101 min

Režija: Benedikt Erlingsson   igrajo: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo idr.

Zmagovalka zadnjega LIFFa ponudi vse: dramaturško perfektno izpeljano zgodbo, akutno sporočilo, čudovite posnetke osupljive islandske narave, napeto akcijo, vizualno udarne prizore, dobro glasbo, svež pristop, kanček poezije in dobro mero severnjaškega obešenjaškega humorja. Gledljiv, zabaven, povsem unikaten in simpatično prismuknjen film s ponotranjenim sporočilom.

 

 YAO

torek, 13. 8. 2019, 20.15

YAO, komična drama, 103 min

Režija: Philippe Godeau Igrajo: Omar Sy, Germaine Acogny, Alibeta, Lionel Louis Basse, Maxime d’Aboville idr.

Yao, mlad fant, ki rad bere knjige in sanja o pustolovščinah, pobegne iz svoje vasi v severnem Senegalu, da spozna svojega junaka, uglednega francoskega igralca, ki je na obisku svoje prave domovine. Ker ga tako gane njegova zgodba se igralec odloči, da ga bo pospremil domov.

 

Ne-bom-vec-luzerka_01

torek, 20. 8. 2019, 20.15

NE BOM VEČ LUZERKA, slovenska komična drama, 88 min, 15+

Režija: Urša Manart, igrajo: Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan idr.

Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala.

PRED FILMOM: klepet s člani filmske ekipe

 

FERGI

torek, 27. 8. 2019, 19.30

FERGIE – DIRKA (Gråtass gir gass), igrani film, pripovedovano, 78 min, 4+

Režija: Peder Hamdahl Næss, igrajo: Jeppe Beck Laursen, Dagny Backer Johnsen idr.

Deček Gustav v gozdu doživi nesrečo, a pred nevarnostjo ga reši prijatelj, starinski traktor Fergi. Fergi se pri tem poškoduje, rešijo ga lahko tako, da njegovo vžigalno svečko, njegovo pogumno srce, prestavijo v starinski živordeč avtomobil. Fergi postane športni avto! Po vratolomni dirki se vse spremeni, a mali Gustav se odloči, da bo Fergijevo srce vrnil, kamor sodi – v telo traktorja, prijaznega in pogumnega prijatelja.

PRED FILMOM: ustvarjalna delavnica

 

 

Za podrobnejši program spremljajte spletni strani knjižnice in kina v Tolminu.