slika stanka

ZVESTOBA POSOČJU

Zadnji petek v maju, ob občinskem prazniku Občine Tolmin, je slikarka Stanka Golob eno izmed svojih del pripravila in ga podarila Kinogledališču Tolmin.Veliko likovno delo, slika iz peska, krasi vhodno avlo Kinogledališča Tolmin. Z darilom se želi tolminskim kulturnim institucijam zahvaliti za dolgoletno spodbudo in sodelovanje – ne le v svojem, ampak v imenu vseh ljubiteljskih in drugih domačih ustvarjalcev. slika stanka 1

Letos mineva 25 let STANKA GOLOB slika s slovenskimi peski. Vsaka slika zase je poseben izziv. Kot sama pravi, slika z velikim veseljem in raziskovalno žilico, v želji da delo pozitivno vpliva na gledalca, saj smo v današnjem času preveč obremenjeni  s slabimi novicami.

Na samosvoji likovni poti ji je ogromno pomagalo učenje likovne abecede in zakonitosti, da lažje izraža svoje občutke in ljubezen do narave in ljudi. Tudi tehnika slikanja je delno sonaravna. Že v osemdesetih letih so ZKD Tolmin , JSKD in drugi veliko sredstev in moči namenjali izobraževanju pevcev, igralcev, literatov, slikarjev … To ni bilo samo po sebi umevno. Stanka je ob odkritju spomenika na svoji zemlji, ko je bila predstavljena tudi podarjena slika, povedala: “Zahvaliti se moramo ljudem, ki so nas spodbujali in to delali s srcem, saj so mnogi po Sloveniji razpoložljiva sredstva raje namenili za drage gostujoče koncerte in s tem imeli veliko manj dela. V avli dvorane je bila urejena celo galerija namenjena  ljubiteljskim ustvarjalcem. Sedaj pa imamo v tej hiši kulture kar dve razstavišči. Veliko teh dejavnosti se je odvijalo prav pod to streho.

V okvir slike  ZVESTOBA POSOČJU je simbolično vključila vse tri glavne reke na Tolminskem.

SOČA  skoraj bel pesek.

IDRIJCA sivkast pesek

BAČA  najbolj temno siv pesek

Medsebojno so povezani v razigranem prepletu,  kakor ljudje skupno oblikujemo življenje v naši občini,” je razložila Stanka Golob.

slika stanka 2