sreca-na-vrvici-foto_-arhiv-slovenske-kinoteke_1-scaled

SLOVENSKI TEDEN FILMA – NA DALJAVO

Slovenski teden filma z mladinskimi filmi nekoč in danes letos na daljavo

KljubSreča_na_vrvici_-_Foto__Arhiv_Slovenske_kinoteke_3KzRTTT temu, da so te dni kini po vsej državi zaprti, se bo  od 8. do 13. novembra s sloganom: Mislimo film, podprimo film! odvijal Slovenski teden filma.

Slovenski filmski center od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, lani je vzpostavil še eno novo stalnico – Slovenski teden filma. Ta se bo vsako leto odvil v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra.

Mislimo film, podprimo film!

V sodelovanju z Bazo slovenskih filmov bo letos potekal na daljavo od 8. do 13. novembra s sloganom Mislimo film, podprimo film! Letošnja osrednja tema je slovenski mladinski filmi nekoč in danes, šole pa si bodo na individualnih zaprtih projekcijah na daljavo lahko ogledale 6 izbranih filmov, in sicer Vesna, režija František Čáp (1953); Grajski biki, režija Jože Pogačnik (1967); Sreča na vrvici (digitalno restavrirana različica), režija Jane Kavčič (1977); Gremo mi po svoje, režija Miha Hočevar (2010); Razredni sovražnik, režija Rok Biček (2013) in Pojdi z mano, režija Igor Šterk (2016).

Sreča na vrvice nima sreče, da bi jo otroci ta teden gledali v kinu

V tem tednu so bile šole iz Posočja že najavljene za ogled digitizirane verzije Sreče na vrvici, vendar se zaradi poslabšanih razmer in pandemije žal to ne bo uresničilo. Vendar pa bo osrednjo pozornost v tem tednu vseeno dobila digitalizirana in restavrirana različica Sreče na vrvici (1977) v režiji Janeta Kavčiča, s katero se po zapisu SFC-ja “nadaljuje prepotrebni proces ohranjanja domače filmske dediščine“. Sreča na vrvici je “mladinska komedija o utesnjenem življenju v urbanem okolju”, ki je v času nastanka izvabljala salve smeha, tako ob domislicah dobrosrčnih filmskih junakov, pa tudi ob zagatah z gromozanskim novofundlandcem Jakobom.

Zgodba filma Sreča na vrvici

Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in s svojim delom v službi. Maticev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Maticevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju, postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn – novo fundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

Da lažje počakamo boljše čase in ponovno odprtje kina: KRATEK POSNETEK SREČA NA VRVICI

 

Gradiva za šole

Za vse izbrane filme so na voljo spletna učna gradiva s predlogi za obravnavo, preučevanje in pogovore ob projekcijah. Že lani so v sklopu filmskega tedna nastali kratki filmi o filmskih poklicih, letos pa je Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z AGRFT-jem in Filmskim studiem Viba nabor nadgradila. Zdaj ponuja na ogled še kratkometražce o poklicih režiser, animator in filmski igralec. Več informacij TUKAJ