20200123_194928

POVEDATI ZGODBO O VOJNI

V tem času lahko v kinu gledamo več militarnih zgodb,

med katerimi je najbolj razvpita trenutno 1917, ki čaka na razglasitev oskarjev, saj je v nominaciji kar za 10 oskarjev.  Vojni spektakel Sama Mendesa je res edinstven filmski presežek , kar se je pokazalo tudi na podelitvi prestižnih filmskih nagradi ZLATI GLOBUS, kjer si je 1917 prislužil kipca za NAJBOLJŠI FILM (drama), Sam Mendes pa kipca za NAJBOLJŠO REŽIJO. Celoten film je posnet z ENIM NEPREKINJENIM POSNETKOM, kar gledalcu da občutek, da se nahaja sredi vojnega območja.

V četrtek, 23. 1. pa smo v kinu preživeli drugi SREBRNI ABONMAJSKI VEČER – in sicer z zgodbo o vojni v Sarajevu skozi film KRIČI, SARAJEVO!, Scream for Me Sarajevo, ki je zgodba o neki hladni decembrski noči leta 1994, ko je pred osuple obiskovalce sarajevskega kulturnega doma stopil Bruce Dickinson, legendarni pevec skupine Iron Maiden. Film si je ogledala skoraj polna tolminska kino dvorana, ki je po projekciji prisluhnila še drugi zgodbi o vojni v Sarajevu – povedal jo je dr. zgodovine Marko Klavora, ki se je ukvarjal z evakuacijo Slovencev iz vojnega Sarajeva v letu 1992.

scream-for-me-sarajevo-515x381

Dodajmo še, da je dokumentarec, v katerem se koncerta spominjajo Dickinson, organizatorji in oboževalci, je s Sarajevskega filmskega festivala odnesel posebno nagrado žirije in nagrado občinstva. Mesto Sarajevo je Dickinsona imenovalo za častnega meščana.