december-inspiration-christmas-time-pictures-9

PISAN VESELI DECEMBER

Praznične luči so v Tolminu zasvetile razmeroma zgodaj napram preteklim letom, saj so jih z družabno slovesnostjo sredi Tolmina prižgali že na Miklavžev večer. Se je pa v začetku decembra z množico kulturnih dogodkov prižgalo tudi vsesplošno tolminsko praznično rajanje, ki bo trajalo vse do najdaljše noči v letu ter čez novoletne praznike.

V tolminskem Kinogledališču so poskrbeli za pester kulturni program, ki bi moral zadovoljiti različne okuse in vse generacije.  Prve dni decembra je bila dvorana vsak dan do zadnjega polna obiskovalcev. Prvega decembra so jo napolnili ljubitelji orkestralne glasbe na tradicionalnem Miklavževem koncertu Jazz Punt Big Banda s posebnim gostom Boštjanom Gombačem, ki je pomagal ustvariti posebno magično vzdušje. IMG_2428

Že naslednji dan je bila dvorana tretjič povsem razprodana ob biografski glasbeni drami Bohemian Rhapsody, ki se je navdušenci nad Queeni, in teh je na Tolminskem veliko, nikakor ne morejo nagledati. Zato bodo ta filmski poklon Freddiu Mercuryu vrteli tudi v dneh po novem letu. 3. decembra obeležujemo obletnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, zadnjih 19 let pa je dan poimenoval tudi ta veseli dan kulture, ko v vseh slovenskih kulturnih ustanovah omogočajo brezplačne oglede. V Kinogledališču so s Tolminskim muzejem pripravili zanimiv preplet s komentiranim predvajanjem glasbe, vezane na 1. svetovno vojno, na večeru imenovanem Iz jarkov med kitarske rife. Povsem polno dvorano je 4. 12. nasmejala abonmajska komedija koprskega gledališča Totalno katastrofalna večerja. K pričakovanju na Miklavžev večer pa je s pripovedovanjem in petjem istrskih pravljic za odrasle na večeru v kavarni Grajski vrt, ki deluje v pritljičju Kinogledališča, doprinesel tudi Marino Kranjac.

V teh dneh se nadaljuje raznoliko koncertno, gledališko, plesno in filmsko dogajanje, odpirajo dve novi razstavi, 19. decembra obeležujejo mednarodno Noč kratkih filmov, ko bodo le-ti na ogled na brezplačnih projekcijah. Streha Kinogledališča bo zatočišče dedka Mraza, nemalo bo dogodkov za mlade obiskovalce. Leto pa zaključujejo s pestrim in aktualnim filmskim programom, akustičnim koncertom Borisa Novkovića in novo monokomedijo iz priljubljene TV-Štorije Gušto gre na romanje.