NAJDALJŠA NOČ – NAJKRAJŠI FILMI

Zimski solsticij je od nekdaj pomenil pomembno in veselo prelomnico, ko so energije drugačne, močnejše, ko je čas za spremembe. Zato so ga počastili z različnimi rituali: prižiganjem svečk, v domovanja so prinesli zimzelene rastline, ki so predstavljale simbol nesmrtnosti. Dom je dišal po pomarančah, cimetu in klinčkih. Tako bo na ta dan, 21. decembra 2018, na pobudo Slovenskega filmskega centra že peto leto zapored v Slovenski kinoteki in petnajstih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji ponovno »dišalo« po kratkih filmih.

V Tolminu bomo najdaljšo noč s kratkimi filmi obeležili že v sredo, 19. decembra. Ob 17.30 bodo na sporedu Animirani filmi za otroke, ob 19. uri pa še izbor kratkih filmov z letošnjega 21. Festivala slovenskega filma.

Osrednji dogodek bo tudi letos v Slovenski kinoteki, iz Art kino mreže pa sodelujejo naslednji kinematografi: Mestni kino Metropol Celje, Mestni kino Domžale, Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Mestni kino Ptuj, Linhartova dvorana Radovljica, Kosovelov dom Sežana, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin, Kino Delavski dom Trbovlje, Kino Velenje, Kino Vrhnika in Kino Svoboda Žiri.

Dogodku se tudi letos pridružuje nacionalna televizija, kjer bodo izbrani kratki filmi na Drugem programu Televizije Slovenije na ogled ob 22.30 uri.

Koliko kratkih filmov torej lahko spraviš v najdaljšo noč?

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled iz različnih programskih sklopov filmov pa bo od 21. do vključno 23. decembra omogočen tudi na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra.

NKF-2018_urnik