Tatici_01

FILMI Z ODLIKO

V tolmTatici_02inski kino prihaja nova filmska kategorija: FILMI Z ODLIKO.

Ta znamka bo vsak mesec poskrbela za nabor kakovostnih filmov, ki so bili nagrajeni ali posebej izpostavljeni na festivalih in so preverjeno vredni ogleda.

Že v petek, 11. 1. ob 19.00  prihaja film z odliko: japonska drama TATIČI (Manbiki kazoku) s presunljivo zgodbo o siromašni japonski družini, ki se mora preživljati z vsakodnevno krajo. Film je prejemnik zlate palme letošnjega Cannesa. In še več:

München (najboljši mednarodni film). Vancouver (najboljši film). Sydney. Odesa. Melbourne. Telluride. Toronto. San Sebastián. Helsinki. New York. Chicago. LIFFe.

V januarju bo pod kategorijo filmi z odliko na ogled še topli in duhoviti francoski film ceste O LJUDEH IN VASEH (Visages Villages), ki je med drugim prejel nagrado za najboljši dokumentarec v Cann esu in nominacijo za oskarja.  Legendarna režiserka francoskega novega vala Agnès Varda ter več kot petdeset let mlajši umetnik in fotograf JR potujeta po francoskem podeželju, srečujeta domačine, izdelujeta njihove velikanske črno-bele portrete in jih razstavljata na O-ljudeh-in-vasehzidovih hiš, kjer živijo in delajo. Ob Cannesu in kandidaturi za oskarja je osvojil še:

Nagrada spirit organizacije Film Independent za najboljši dokumentarec. Nagrada občinstva za najboljši dokumentarec – Toronto. Nagrada lumière za najboljši dokumentarec. Nagrada Združenja newyorških filmskih kritikov za najboljši dokumentarec. Nominacija za cezarja v kategorijah najboljši dokumentarec in najboljša izvirna glasba. Telluride. Toronto. San Sebastian. New York. London. Festival evropskega in mediteranskega filma, Piran.