7. oktober 2018: POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI, farsa

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko in Cankarjev dom Ljubljana (ogled v Ljubljani)

 

4. december 2018: TOTALNO KATASTROFALNA VEČERJA, komedija

Gledališče Koper

 

22. januar 2019: PETELINJI ZAJTRK, komedija

Šentjakobsko gledališče

 

26. februar 2019: REALISTI, kabaret

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

 

marec / april 2019: PREKLETI KADILCI, gledališki koncert

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

 

 

1 POHUJSANJE_arhiv_HiRes©PeterUhan_277

POHUJŠANJE V DOLINI ŠENTFLORJANSKI

farsa

Koprodukcija: SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, Cankarjev dom Ljubljana

 

Avtor: Ivan Cankar

Režiser: Eduard Miler

Igrajo: Uroš Smolej, Maša Kagao Knez, Primož Pirnat, Iva Krajnc Bagola, Lotos Vincenc Šparovec, Maša Derganc, Jana Zupančič, Igor Samobor, Nina Valič, Gašper Jarni, Rosana Hribar, Gregor Čušin, Nik Škrlec

Glasbeniki: Janez Dovč, Kristijan Krajnčan, Goran Krmac

 

Trajanje: 1 ura 30 minut, nima odmora.

Rodoljubi so vsi iz sebe zaradi pohujšanja, ki se je priteplo v dolino v obliki potepuha Petra in njegove lepe spremljevalke Jacinte. Po županovi zapovedi si mora pohujšanje v njuni kolibi ogledati učitelj Šviligoj, a je ta presramežljiv, da bi o videnem povedal kaj konkretnega. Zlodej, ki je prav tako prišel s Petrom in se domačinom predstavil za Konkordata s Francoskega, pa s svojim poročilom tako razvname rodoljube, da si hočejo pohujšanje ogledati na lastne oči.

A to je le prvo dejanje farse v treh aktih. Pohujšanje daje režiserjem veliko priložnosti za raznorazne interpretacije, zato je pogosto uprizorjeno na slovenskih in tujih odrih ter ni naključje, da jo gledamo ob stoletnici Cankarjeve smrti na enem največjih odrov v državi. Predstavo si bomo ogledali v nedeljo, 7. 10. 2018 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Pred predstavo bo možnost ogleda razstave Ivan Cankar in Evropa, ki je del projekta ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja.

»Predstava kot domači vseslovenski gledališki produkt si – končno! – ne pomišlja v popolnosti izrabiti  redkega privilegija velikega prizorišča.« Nika Leskovšek, Dnevnik (29. 1. 2018)

 


4 totalno katastrofalna večerja

TOTALNO KATASTROFALNA VEČERJA

komedija

Slovensko narodno gledališče Koper

 

Avtor: Marc Camoletti – Michael Niavarani

Režiser: Samo M. Strelec

Igrajo: Aleš Valič, Mojca Partljič, Igor Štamulak, Vanja Korenč, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec

Trajanje: 2 uri 10 minut in ima odmor.

 

Žena je odpotovala k svoji mami, mož je v krizi srednjih let – ljubica pa ima rojstni dan. Da bi ji pripravil čudovit večer, mož naroči hrano in pijačo (vključno s kuharico). Za izgovor, če bi bilo ženi kaj sumljivo, povabi še svojega najboljšega, dolgoletnega prijatelja. Na domnevno moški vikend. Toda ta prijatelj je skrivni ljubimec njegove žene, ki se zdaj nepričakovano pojavi na vratih. Izmišljena nečakinja, mama, ki je nenadoma zbolela, in Casanova srednjih let, predvsem pa laž za lažjo … Švicarski dramatik italijanskega rodu Marc Camoletti (1923-2003) je uspešnico, v izvirniku naslovljeno Pižama za šest, napisal leta 1987. V Sloveniji jo najbolje poznamo pod naslovom Pridi gola na večerjo, v Gledališču Koper pa je zaživela kot (Totalno) katastrofalna večerja, pri čemer gre za specifičen žanr bulvarja.

V Gledališču Koper so se morali ob predstavi po sili razmer ukvarjati tudi z ostrejšim Zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Od marca 2017 med drugim v predstavah prepoveduje uporabo cigaret, pip, cigar – tudi neprižganih. Tovrstni rekviziti bi namreč lahko kvarno vplivali na mlade.

 


5 petelinji zajtrk1

PETELINJI ZAJTRK

komedija

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

 

Avtor: Franc Feri Lainšček

Režiser: Gojmir Lešnjak – Gojc

Igrajo: Damijan Perne, Nika Brgant, Sašo Dudič, Milan Trkulja / Tomaž Cvar, Matej Mužan / Kajetan Bajt, Aleš Rotar, Gašper Stojc, Tone Bertoncelj, Katja Ogrin

Trajanje: 2 uri in ima 1 odmor.

 

Petelinji zajtrk je sočna, zabavna, romantična, očarljiva, napeta, socialna, navihana igra, mešanica melodrame in romantične komedije. Podaja erotično, naelektreno zgodbo o prijateljstvu s ščepcem generacijske jugonostalgije, kot se  za Jesenice spodobi. Mlad fant, za prijatelje Djuro, se zaposli kot vajenec pri mojstru Lojzu, lastniku avtomehanične delavnice. Nekoč se je Lojzu klanjala cela juga in v Sarajevu davnega 1975 mu je s poljubom na čelo “pjevačica” Jelena osmislila življenje. Djuro se speča z Bronjo, poročeno z lokalnim kriminalcem, največjim frajerjem daleč naokoli, Lepcem. Medtem pa Lojze sanja o najbolj seksi “pjevačici” Severini, ki se na svoji glasbeni turneji ustavi tudi na Belc pod Kepo … Lepec Lojzu omogoči, da jo spozna in zgodi se! Zgodi se petelinji zajtrk generacij!

 

Priznanje za najboljšo predstavo po izboru publike, 14. festival komedije Pekre 2018; 25.3.2018, Pekre in najboljši komedijant 14. festivala komedije Pekre 2018, Damijan Perne; 25. marec 2018, Pekre

 


3-REALISTI_arhiv_LowResTęPeterUhan

REALISTI

kabaret

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

 

Avtor: Jure Karas

Režiserka: Tijana Zinajić

Igrajo: Peter Harl, Jure Kopušar, Matija Rupel, Urška Taufer, Žiga Udir Casagrande (violončelo)

 

Trajanje: 1 ura in 30 minut in nima odmora.

 

Svet je šel po gobe, mi pa v najbližji nakupovalni center. Resničnostni šovi so naenkrat bolj resnični od novic. Tretji svet mučita ekologija in ekonomija, nas pa, koliko zdrži baterija. Treniramo pohlevnost. Hodimo v službe, ki jih ni. Samo še smrt in krediti so za nedoločen čas. Kam naj se normalen človek zateče drugam kot v teater? Odgovorni pravijo, da je kostumov, vicev in pijače še za eno rundo.

Nasmejmo se, preden bo prepozno.

Predstava Realisti je s svojo zgovornostjo uvedla večer ob letošnji podelitvi nagrade Tantadruj ter predstavila kvalitetno mlado moč goriškega gledališkega ansambla. V predstavi so zajete teme sodobnega sveta: družina in odnosi znotraj nje, odvisnost od socialnih medijev, rasizem, nacizem in moderni šovinizem, korektnost, recikliranje, videz, praznina današnjega sveta … “Slednjo živimo in soustvarjamo. Če si kritičen do družbe, si lahko kritičen tudi do sebe,” pravi režiserka Tijana Zinajić.

Zlati lev za najboljšo predstavo po izboru občinstva, 19. mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev, Umag, Hrvaška, 2018

_____________________________________________

2 prekleti-kadilci-peteruhan-04_1024

PREKLETI KADILCI

gledališki koncert

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

 

Režija: Tin Grabnar

Avtorja songov: Jani Kovačič, Svetlana Makarovič

Igrajo: Nina Valič, Pia Zemljič, Janez Škof, Aljaž Jovanović

 

Trajanje: 2 uri s »čik pavzo« vred.

 

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina, Svetlane Makarovič. Svetlana, ta iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje problemov sodobne družbe.

 

Nestrpnost do kadilcev pa lahko v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi. To je nestrpnost, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo. Pri tem ostaja odprto vprašanje, ali naj ta občutja v družbi zatiramo ali priznavamo. Negativna čustva so ravno tako del našega celostnega psihološkega sveta. Svetlana Makarovič je v svojem prepričanju neizprosno jasna: »Kdor ne zna sovražiti, tudi ljubiti ne zna!«

 

Kako bi bil naš svet prijeten,
kako bi nam bilo lepo,
kako drugače bi živeli,
ko bi kadilcev ne bilo.
                                  Odlomek: Svetlana Makarovič; PREKLETI KADILCI, Aleph / 66, Ljubljana, 2001