36. sezona GLEDALIŠKEGA in GLASBENEGA ABONMAJA

VPIS: Obveščamo vas, da smo zaradi zaostritev ukrepov proti širjenju bolezni COVID-19 morali prestaviti vpis v abonmaje Kinogledališča Tolmin za leto 2022 na kasnejši čas, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale. O vpisu vas bomo obveščali preko elektronske pošte, na spletni strani in v javnih občilih.

Prosimo za razumevanje. Hvala, ker ostajate naša publika, četudi se ne moremo redno srečevati. Brez vas ni nas!

____________________

Prisrčno vabljeni k vpisu abonmajev za GLEDALIŠKI IN GLASBENI ABONMA 2022. Kljub negotovosti, da bi se zdravstvene razmere poslabšale, menimo, da je ob spoštovanju vseh priporočenih ukrepov, obisk kulturnih dogodkov pri nas varen. Zato smo v sklop povezali pet izjemno kakovostnih, mednarodno obarvanih glasbenih večerov ter pet gostovanj slovenskih nacionalnih gledališč. Kot rečeno za enkrat vpis prestavljamo na nedoločen čas.

Abonma se bo predvidoma pričel JANUARJA 2022 zaključi do OKTOBRA 2022.

 

____________________

 

Spoštovani abonentke in abonenti Kinogledališča Tolmin,

z veliko nelagodja že dalj časa odlašam s tem pisanjem, saj po neprijetni prekinitvi 35. abonmajske sezone zaradi pandemije koronavirusa in v upanju, da se razmere izboljšajo, vse bolj ugotavljam, da rešitve še ni prav kmalu na vidiku.

Vsekakor prejmite prisrčne pozdrave iz Kinogledališča, kjer mislimo na vas in vam obljubljamo, da bomo našli način, kako zaključiti minulo sezono 2019/20, kjer nam je pri gledališkem ostala še ena, pri glasbenem pa kar dve predstavi. Če ne bo šlo drugače, si bomo predstavo morda ogledali v SNG Nova Gorica, koncerta pa izvedli v športni dvorani v ŠC Tolmin. Zadnja možnost je vračilo denarja, ki je po naši presoji nepravična in morda do Kulture kot take celo žaljiva.

Vedite, da gre življenje naprej in da je kulturni del le-tega tisti, ki nas opolnomoči v najtežjih časih. Je pa delovanje kulturnega sektorja ta trenutek zaradi preveč neznank v sistemu zelo otežkočeno, tudi v delu, ki bi lahko s prilagoditvami deloval. Kot je pred dnevi dejala kolegica iz sežanskega kulturnega doma je: »Popolno nepoznavanje sektorja in sprenevedanje posameznikov na vodilnih pozicijah najmanj nespoštljivo do vseh, ki delajo/mo in konec koncev do obiskovalcev, otrok in mladih, ki bi jim zdaj morali pripravljati abonmaje za novo sezono.«

Trenutno nam ukrepi ne omogočajo primernih okoliščin za izvedbo primerljivih dogodkov.

Še enkrat, mislimo na vas in upamo, da vas bomo lahko v kratkem zasuli z boljšimi novicami. Ustvarjalnost in kultura sta vedno našli pot.

Bodite dobro in zdravi!

Špela Mrak in ekipa Kinogledališča Tolmin

 

 

ABONMAJSKA SEZONA 2019 /20

9. oktober 2019: TROJANKE, tragedija

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica (ogled v Novi Gorici)

——————————-

5. november 2019: O MRTVIH SAMO DOBRO, komedija

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

——————————-

21. januar 2020: VENTILATOR, komedija

Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)

——————————-

25. februar 2020: ZADNJIH PET LET, muzikal

Slovensko stalno gledališče Trst in Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

——————————-

7. april 2020: SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA, detektivka

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Gledališče Koper

——————————-

+ dodatna predstava – 4. februar 2020: ANTIGONA, balkanska tragedija

Outer Gaea Company, London

——————————-

OPISI PREDSTAV:

TROJANKE

tragedija, prva slovenska uprizoritev

SNG Nova Gorica

1 gledAB trojanke 1

Avtor: Evripid
Režiser: Jaša Koceli
Igrajo: Kristijan Guček, Helena Peršuh, Marjuta Slamič, Raiven k. g., Patrizia Jurinčič Finžgar, Arna Hadžialjević, Jure Kopušar, Miha Nemec, Isaak Hrovatin k. g. / Lev Lipušček k. g., Siniša Bukinac k. g., Ana Facchini
Zbor: Dušanka Ristić, Mojca Cej k. g., Vida Fabčič k. g., Hana Ferizović k. g., Kati Harej k. g., Petra Kolenc k. g., Ajda Podgornik Valič k. g., Helena Simčič k. g., Barbara Simčič Veličkov k. g., Anja Trobec k. g., Lucija Zorn k. g., Ana Žnidarčič k. g.
Pesnica: Farah Chamma k. g.
Trajanje: 1 ura in 30 minut in nima odmora.

Trojanska vojna je končana, vsi trojanski junaki so padli; pred gorečimi razvalinami nekdaj slavnega mesta Trojanke in njihovi otroci čakajo na odhod v grško suženjstvo. Ženske, na čelu z ostarelo kraljico Hekabo, objokujejo žalostno usodo svojega mesta in sebe. Kraljičina hči Kasandra bo pripadla mikenskemu kralju Agamemnonu za priležnico, snaha Andromaha Ahilovemu sinu za ženo, hčer Polikseno bodo žrtvovali na Ahilovem grobu, kraljica sama pa bo sužnja Odiseju. Tudi Andromahinemu otroku, ki je njihovo zadnje upanje za obnovo mesta, neizprosni zmagovalci določijo, da mora umreti. Za vse zlo Trojanke obsodijo lepo Heleno, ki jo je princ Paris brez težav speljal špartanskemu kralju Menelaju, začetniku te vojne. Obračun žensk je neizprosen, vendar ne more omiliti tragike povojnega trpljenja.

Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje, zato je razumljivo, da je bila večkrat uprizorjena v kontekstih aktualnih političnih razmer. Marjuta Slamič je letos dobila tantadruja za igralsko stvaritev, med drugim tudi za igro v Trojankah. Trojanke so poleti 2019 ganljivo gostovale na Mednarodnem festivalu antične grške drame na Cipru.

 

O MRTVIH SAMO DOBRO

komedija

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

2 gledAB o mrtvih samo dobro 2Avtor: Eric Chappell

Režiser: Jaša Jamnik
Glasba: Gregor Strniša
Igrajo: Katja Fajdiga, Lili Bačer Kermavner, Srečko Kermavner, Edi Gril, Maša Medved, Nives Mikulin
Trajanje: 1 ura in 45 minut in ima en odmor.

Sodobna komedija angleškega avtorja Erica Chappella O mrtvih samo dobro, ki je bila krstno uprizorjena leta 2010, se začne na dan kremiranja trupla priljubljenega komika Davida “Dava” Thursbyja. “Žalujoča” družba pokojnikovih sorodnikov, prijateljev in kolegov, ki se zbirajo ob njegovi krsti, da bi mu izkazali zadnje spoštovanje, kmalu ugotovi, da o njem vejo veliko manj, kot so si mislili. Skozi njihove spomine in duhovite dialoge se pred nami začnejo razkrivati sočne pikantnosti, laži in prevare iz njegovega življenja, ki gledalca zabavajo s presenetljivimi obrati in humorja polnimi situacijami. In ko se pojavi še skrivnostna ženska, ki je nihče ne pozna, je napetost na vrhuncu. Na koncu se nam zdi, da je pravzaprav Dave tisti, ki ima zadnji nasmeh.

Po ogledu te odlične komedije vaš pogled na pogrebe in umiranje ne bo več enak, kot je bil doslej.

Predstava je prejela priznanje za najboljšo predstavo po izboru žirije na lanskem festivalu komedije Pekre.

 

 

VENTILATOR

komedija

Gledališče Koper in Novosadsko gledališče (RS)

4 gledAB ventilator 2

Avtor: Carlo Goldoni
Režiser: Jaka Ivanc
Igrajo: Igor Štamulak, Lehel Soltis, Anja Drnovšek, Gorazd Žilavec, Zoltán Sirmer, Judit László, Tjaša Hrovat, Vesna Pernarčič (alt.), Rok Matek, Dániel Huszta, Aleš Valič, Jaša Jamnik (alt.)
Glasbeniki: Davor Herceg (klavir), Žiga Kožar (bobni), Goran Rukavina (bas), Dejan Gregorič (violina)
Trajanje: 1 ura in 20 minut in nima odmora.

Komedija je postavljena v čas po koncu civilizacije, na ruševinah sveta, kjer se srečajo ljudje, ki ne govorijo istega jezika in se vračajo k tistemu, kar je ostalo od narave po globalnem segrevanju in drugih katastrofah. Vročina je tako neznosna, da podnevi spijo in se razživijo šele ponoči. Prebivajo v zasilnem naselju Novih hiš in se vsak po svojih močeh preživljajo. Čeprav se je red sveta podrl, med njimi še vedno vlada družbena hierarhija. Usodne zaplete sproži Candidin ventilatorček, ki ji nesrečno pade na tla in se polomi. Evaristo namreč kupi nov ventilator, ki pa namesto v rokah njegove ljubljene Candide pristane v drugih rokah, žepih, torbah in skrivališčih. Vsakokrat ko ventilator zamenja lastnika, se sproži nov zaplet, ki med zaljubljenci neti spore.

Med ostanki civilizacije pa ljudi iz včerajšnjega sveta žene naprej samo ena stvar: ljubezen. To je večjezikovna komedija z veliko glasbe in še več nesporazumi, saj se prebivalci Novih hiš med seboj sporazumevajo v treh ali celo štirih jezikih. Ni treba posrednikov. Ni treba opuščati sebe. Velik humanistični poduk, ki ga lahko ponuja le umetnost.

Judit László je za vlogo Giannine na 6. festivalu Novi tvrđava teatar, Novi Sad (RS), prejela posebno nagrado za mlado igralko.

 

ZADNJIH PET LET

muzikal

Slovensko stalno gledališče Trst in SNG Nova Gorica, Glasbena matica Trst

5 gledAB zadnjih_pet_let 1

Avtor: Jason Robert Brown
Režiser: Jasmin Kovic
Igrata: Patrizia Jurinčič Finžgar in Danijel Malalan
Glasbeniki: Sebastiano Frattini, Irene Ferro-Casagrande, Mariano Bulligan, Andrejka Možina, Matteo Bognolo, Luca Emanuele Amatruda

Zadnjih pet let je prvi muzikal Slovenskega stalnega gledališča. Zadnjih pet let (The Last Five Years) je sicer komorni muzikal, ki ne potrebuje spektakularnega aparata, bleščečih scen in luči, ampak stavi vse na intimno igro, neposreden stik s publiko ter pevske in igralske sposobnosti svojih dveh protagonistov. Cathy je mlada igralka in pevka v iskanju slave, Jamie pa obetaven pisatelj. Zadnjih pet let so leta njunega (propadlega) ljubezenskega razmerja … Klasični razplet ljubezenske zgodbe med moškim in žensko od trenutka njunega srečanja do poroke in ločitve. Lahko bi trdili, da ni v tem nič novega, vendar se novost skriva v časovnem razpletu. Zgodba obetavnega pisatelja sledi naravni kronologiji, pripovedni lok ženskega lika, mlade igralke in pevke Cathy, ki je prišla iz predmestja v New York, da bi lahko doživela slavo, pa poteka v nasprotni smeri.

Srečanje, poroka, ločitev so tri etape, ki jih je pred pisanjem libreta in glasbe doživel tudi avtor, Jason Robert Brown. Po njegovi ločitvi od žene je nastal muzikal, ki so ga leta 2001 krstno izvedli v Chicagu, leto kasneje pa na Broadwayu. Začela se je zgodba mednarodnega uspeha tega velikokrat nagrajenega dela za dva igralca-pevca in instrumentalno skupino.

 

SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA

avtistična detektivka

SNG Nova Gorica in Gledališče Koper

6 gledAB SKRIVNOSTNI_PRIMER

Avtor: po romanu Marka Haddona The Curious Incident of the Dog in the Nighttime, 2003
Režiserka: Renata Vidič
Igrajo: Žiga Udir, Helena Peršuh, Gorazd Jakomini, Anja Drnovšek, Medea Novak / Andrijana Boškoska Batič k. g., Rok Matek, Luka Cimprič, Jure Kopušar
Trajanje: 1 ura in 30 minut ter nima odmora.

Petnajstletni Christopher najde umorjenega Wellingtona, sosedovega psa. Umor ga močno vznemiri, zato se odloči, da bo izsledil storilca in napisal detektivko o skrivnostnem primeru. Pri raziskovanju naleti na odpor sosedov, najbolj pa mu nasprotuje njegov oče Ed. Christopher ne odneha in postopoma se mu začne razkrivati zgodba zamolčanih družinskih skrivnosti. Iz njegovega pristopa k problemu, nenavadnega vedenja in načina razmišljanja je jasno, da je Christopher visoko inteligenten, tako rekoč matematični genij, vendar z avtistično motnjo, imenovano aspergerjev sindrom, ki ga ovira predvsem v komunikaciji in nadziranju impulzivnih reakcij. Toda prav ta njegova posebnost nam omogoča, da skozi njegovo opazovanje ter razumevanje situacij in odnosov ugledamo življenje drugače, kot smo ga sicer vajeni doživljati.

Roman Marka Haddona Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa (2003), ki je izpisan kot Christopherjeva prvoosebna pripoved, je bil hkrati natisnjen kot knjiga za mladino in odrasle. V letu izida je prejel več prestižnih nagrad.

 

ANTIGONA

(dodatna predstava za gledališki abonma)

balkanska tragedija

Outer Gaea Company, London

3 gledAB Antigona SANJA GREGORCIC

Avtor: Dušan Jovanović
Režiser: Sanja Gregorčič
Igrajo: Gaja Višnar, Pippa Winslow, Derek Elwood, Fabrizio Matteini
Trajanje: 1 ura in 30 minut.

Dodatna predstava ob 35-letnici abonmaja v Tolminu vleče rdečo nit mladih ustvarjalcev, ki izhajajo iz Posočja, a znanje in življenjske izkušnje pridobivajo v tujini. Predstavo Antigona bo na tolminski oder pripeljala Sanja Gregorčič, talentirana slovenska igralka iz naših krajev.  Antigona je prevod in priredba Jovanovićeve Antigone (Balkanska trilogija) v angleški jezik, z mednarodno zasedbo igralcev iz Italije, Amerike, Britanije in Slovenije. Zgodba sledi klasičnemu antičnemu mitu o bratomoru in prepovedanem pokopu brata izdajalca, le da je postavljena v okupirano Sarajevo v čas krvave Balkanske vojne. Kraljeva družina se skriva v zaklonišču, kjer si Kreon, Jokasta, Antigona in Ismena prepevajo stari jugo rock in kjer prerok Tejrezij napoveduje prihodnost iz straniščne kolibe.

Predstava nastaja v spomin na vojne dogodke na ozemlju nekdanje Jugoslavije in v trajni opomin, da je preteklo zgodovino nujno spoštovati in prenašati na nove generacije.

Sanja Gregorčič, doma z Vrsna, je igro študirala na Ameriški akademiji dramskih umetnosti (The American Academy of Dramatic Arts), za diplomsko predstavo The Music Lesson pa je prejela nagrado Charles Jehlinger Award 2013 za najboljšo študentko letnika. Gledališče Outer Gaea Company je z Jamesom Williammsom odprla pred tremi leti. V tem okviru poteka izobraževalni program ter tudi izvedba predstave Antigona, ki jo bodo najprej predstavili v Sloveniji.