38. sezona GLEDALIŠKEGA ABONMAJA 2023 / 24

GLEDALIŠKE PREDSTAVE

(datume predstav dodajamo, ko bodo znani)

 

1. REVIZOR, komedija (petek, 27. 10. 2023)

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

2. POPOLNI TUJCI, drama (sobota, 13. 1. 2024)

Slovensko narodno gledališče Maribor

3. OLEANNA, drama

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

4. ŠE VEDNO ALICE, drama 

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

5. MARIO IN ČARODEJ, dramatizirana novela (torek, 4. 6. 2024)

Slovensko stalno gledališče Trst, nagrada tantadruj  2023

 

PODROBEN PROGRAM ABONMAJA si lahko preberete v KNJIŽICI:  v pripravi

_______________________

V 38. sezoni pripravljamo 5 predstav. Vsi abonmajski sedeži imajo enako ceno.

Cena abonmaja: 50 € Cena s popustom: 40 €

Abonma se pričenja s prvo predstavo 27. oktobra 2023 in zaključi maja 2024.

____________________

OPISI PREDSTAV:

 

REVIZOR, komedija

Šentjakobsko gledališče Ljubljana

režija: Ira Ratej

avtor: Nikolaj Vasiljevič Gogolj

igrajo: Gregor Usenik, Lili Bačer Kermavner, Maša Medved, Katja Fajdiga, Gašper Pavc, Lenka Kombia, Janez Usenik, Elias Rudolf, Tomaž Urgl, Tone Bertoncelj, Tinkara Vrbinc Burnać

Trajanje: 1 ura 45 minut ter nima odmora.

Komedija Revizor je eno osrednjih del ruske dramatike iz obdobja realizma. Revizor N. V. Gogolja še vedno ostaja duhovita, ostra in neprizanesljiva satira s kritiko malomeščanstva in birokracije. Skupnost ljudi in njihova miselnost v zatohlem mestu, kjer prebivajo, je v pričakovanju revizorja, ki naj bi pometel s korupcijo in človeško pokvarjenostjo. Je nečimrn, puhloglav, nagnjen k uživanju, pa če je pravi ali izmišljeni revizor; meščani ob spoznanju svoje zmote pripravijo zmagoslaven pir, rajanje pa preseže meje doumljivega realnega in poštenega življenja.

Predstavo je režiserka umestila v 70. leta preteklega stoletja, iz tega obdobja pa izbrala tudi glasbo. V 70. letih sta navdih iskali tudi scenografka Barbara Matul Kalamar in kostumografka Katja Komljanec Koritnik. Dramaturginja je bila Eva Jagodic. Predstava po besedah direktorja Milana Goloba združuje cvetober Šentjakobčanov, saj v njej nastopa več dolgoletnih članov gledališča.

Foto: Tamino Petelinšek

 

POPOLNI TUJCI, komična drama

Slovensko narodno gledališče Maribor

avtor: Tamara Damjanović po motivih filma 

prevajalka, lektorica: Mojca Marič, dramaturginja: Maja Borin, scenograf: Darjan Mihajlović Cerar, kostumografka: Marita Ćopo

Trajanje: 1 ura 25 min in nima odmora.

Komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone: Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok.

 

OLEANNA, drama

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

avtor besedila: David Mamet
režiser: Radoš Bolčina, prevajalec: Zdravko Duša

igrata: Radoš Bolčina in Tina Resman

Trajanje: 1 ura 20 minut ter nima odmora.

Zaskrbljena in negotova študentka Carol obišče profesorja Johna, da bi se z njim pogovorila o tem, zakaj ji je spodletelo pri njegovem predmetu. Pogovor se nerodno zasuče, ko profesor v razglabljanju o svojih filozofskih stališčih in osebnih težavah izreče določene misli, ki jih je moč razumeti na različne načine. Poleg tega se iz sprva brezčutne, vzvišene avtoritete prelevi v nemara pretirano empatičnega mentorja. Ob naslednjem srečanju ga mnogo bolj samozavestna študentka obtoži spolnega nadlegovanja. In po še več njenih obtožbah, ki jih podpira skupina aktivistov, profesor izgubi možnosti za pridobitev naziva in njegova kariera se začne podirati. On je prepričan, da ni storil ničesar narobe. Ona se počuti prizadeto in zahteva odškodnino.

 

 

ŠE VEDNO ALICE, drama 

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana

avtor: Lisa Genova, Christine Mary Dunford, naslov izvirnika: Still Alice

režiser: Matjaž Zupančič, prevajalka, dramaturginja: Darja Dominkuš, scenografinja: Janja Korun, kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov

igrajo: Polona Juh, Maja Sever, Bojan Emeršič, Domen Novak, Eva Jesenovec, Sabina Kogovšek, Matija Rozman

Trajanje: 2 uri in je  brez odmora.

Ameriška nevroznanstvenica Lisa Genova je leta 2007 objavila roman, v katerem je opisala, kako je pojav zgodnje Alzheimerjeve bolezni spremenil življenje lingvistke Alice Howland, ugledne univerzitetne profesorice na oddelku za kognitivno nevroznanost. Alice je bila pri skoraj petdesetih na vrhuncu znanstvene kariere, imela je odrasle otroke in uspešnega moža, tudi znanstvenika. Ko je začela pozabljati besede in se izgubljati na vsakdanjih poteh, se je začelo tudi njeno dolgo potovanje v neznano. V predstavi gre po mnenju prevajalke in dramaturginje Darje Dominkuš tudi za ranljivost in za širše spoznanje, da smo v resnici vsi krhki – ne samo tisti, ki zbolijo, ampak tudi vsi okrog njih, ko jih doletijo take radikalne in nepovratne spremembe.

Po romanu Lise Genova so leta 2014 posneli tudi filmsko uspešnico in igralka Julianne Moore je za vlogo Alice prejela številne nagrade, med njimi oskarja.

 

MARIO IN ČARODEJ, dramatizirana novela

Slovensko stalno gledališče Trst, nagrada tantadruj 2023

Trajanje: 1 ura in 40 minut ter nima odmora.

režija: Ivana Djilas, dramaturgija: Tatjana Doma, kostumografinja: Jelena Proković, scenografinja: Sara Slivnik, skladatelj: Boštjan Gombač, koreografinja: Maša Kagao Knez

igrajo: Nikla Petruška Panizon, Primož Ekart, Primož Vrhovec, Franko Korošec, Primož Forte

Lučka Počkaj, Tina Gunzek, Francesco Borchi, Ivana Kresevič / Antje Gruden

Mario in čarodej je najboljša letošnja predstava primorske gledališke sezone po mnenju žirije nagrade tantadruj. Mario und der Zauberer. Ein tragisches Reiseerlebinis (Mario in čarodej. Tragično potovalno doživetje) je prvo delo, ki ga je Thomas Mann objavil po prejemu Nobelove nagrade leta 1929. Novelo je napisal na družinskih počitnicah na Baltski obali, avtobiografska pripoved pa je opisala letoviščarje na italijanski obali, točneje vzdušje ob naraščajočem nacionalizmu in ksenofobiji v času vzpona fašizma. Kot večina zgodb, ki jih je Mann napisal pred letom 1930, je tudi Mario in čarodej navdahnjen z osebnimi izkušnjami Thomasa Manna. Poletje 1926 je z družino preživel v italijanskem letoviškem mestecu Forte dei Marmi, kjer je tudi njegova družina doživela več neprijetnih dogodkov. Novela je napisana v prvi osebi, zato Thomas Mann s svojo družino postane eden od likov zgodbe, ki se v dogaja v izmišljenem italijanskem obmorskem mestecu, kjer nemška družina nemočno opazuje, kako se njihove počitnice obračajo v nepravo smer.