11. oktober 2018: PESEM S SVETA SPODAJ

CORO CIUDAD DE MENDOZA

mešani zbor iz Mendoze

 

16. december 2018: V KRALJESTVU ZLATOROGA

ANDREJ GORIČAR, MILAN HUDNIK, JAKOB BOBEK, MATEJ HAAS

klavir, čelo, klarinet in violina

                                               

5. februar 2019: NE BODI KOT DRUGI

DITKA IN FERI LAINŠČEK

koncert uglasbene slovenske poezije        

 

19. marec 2019: ORKESTER MANDOLINA LJUBLJANA

dirigent ANDREJ ZUPAN

mandoline in vokal

                                                       

25. april 2019: ČAROVNIJA IZDIHA IN SPA LJUBEZNI

IRENA GRAFENAUER in MATE BEKAVAC s prijatelji

flavta in spremljevalna glasbila

 


1 zbor Mendoza 1

PESEM S SVETA SPODAJ – CORO CIUDAD DE MENDOZA

Mestni mešani zbor iz Argentine, Mendoza

 Mendoza je znana po soncu, saj ima letno povprečno 90 odstotkov sončnih dni, po odličnem vinu in hribovitem terenu – v provinci leži najvišji vrh Andov Aconcagua (6959 m). Ta melos s seboj prinaša Mestni zbor mesta Mendoza (CCM), ki prihaja v Slovenijo po uradnem povabilu. Na tokratni evropski turneji se bo zbor predstavil na Poljskem, Češkem in v Sloveniji. Poleg Tolmina ga v Sloveniji gostijo še Ljubljana, Postojna in Koper.

Z dolgoletno neprekinjeno kontinuiteto velja za enega najpomembnejših zborov v Argentini. Ustanovljen je bil v okviru mesta Mendoza, od začetka pa ga vodi mojster Ricardo Portillo. V 34 letih izkušenj je bil CCM predstavljen v najpomembnejših mestih Argentine. V Latinski Ameriki je gostoval v Čilu, Braziliji in Urugvaju. Slišali so ga tudi že v nekaterih državah v Evropi – v Italiji, Franciji in Španiji. Zbor je nastopal v najbolj prestižnih dvoranah v domovini, kot je gledališče Colon v Buenos Airesu, in drugod po svetu. Mestni zbor Mendoza so na povabilo večkrat vodili različni mednarodno priznani umetniki, kot so Roberto Saccente (Buenos Aires), Joseph Prats (Španija), Robert Sund (Švedska) in Jean Claude WilKens (Belgija) idr. Zbor je prejel lepo število odmevnih nagrad doma in po svetu.

 


2 kvartet-zlatorog

V KRALJESTVU ZLATOROGA

ANDREJ GORIČAR, MILAN HUDNIK, JAKOB BOBEK, MATEJ HAAS

violina, klarinet, čelo in klavir

 Film V kraljestvu Zlatoroga je prvi slovenski nemi črno-beli celovečerni film, ki je bil posnet daljnega leta 1931. Letos, ko med drugim obeležujemo tudi 125. obletnico rojstva Joža Čopa, slovitega alpinista in tudi igralca v tem filmu, so ikoničnemu filmu z veliko dokumentarno vrednostjo dodali glasbeno spremljavo. Glasba za prvi jugoslovanski film s planinsko tematiko je delo skladatelja in pianista Andreja Goričarja, ki je na pobudo Silva Furlana, takratnega direktorja Slovenske kinoteke, za film spisal glasbo. To je ob 100. obletnici slovenskega filma v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma pod taktirko Helmuta Imiga odigral Simfonični orkester RTV.  Goričar je glasbo umetniško predelal za kvartet, ki se je letos že predstavil na Festivalu planinske kulture v Švici.

“Tako je vse skupaj bolj ekonomično in mobilno,” je pojasnil skladatelj in glasbenik Goričar, ki med drugim dela tudi kot pianist v Slovenski kinoteki. “Čeprav sem že imel izkušnje z opremljanjem nemih filmov, pa priznam, da je bila glasbena oprema takega filma zame dokaj velik zalogaj. Film je namreč dokaj poseben. Dramaturgija ni ravno na vrhunski ravni, saj vemo, da je šlo za slovenske filmske začetke, film pa je samo delno oz. dokumentarno igran, zato je bilo ta manko potrebno nadomestiti z glasbo. Mislim, da nam je lepo uspelo,” je zadovoljen avtor glasbe.

Andrej Goričar – klavir, Milan Hudnik – violončelo, Jakob Bobek – klarinet, in Matej Haas – violina

 


12410_1320749076_21_12410

ORKESTER MANDOLINA LJUBLJANA

dirigent Andrej Zupan

Orkester Mandolina Ljubljana (OML) je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ljubiteljskih orkestrov, vsekakor pa najbolj znana slovenska skupina, ki si je izbrala mandolino za svoj glavni instrument. Samo v zadnjem desetletju je imel orkester številne koncerte tako doma kot v tujini (Italija, Hrvaška, Bolgarija, Nemčija, Španija, Francija in drugod). Njihov repertoar zajema tako originalne mandolinske skladbe za tako zasedbo, kakor tudi glasbo klasičnih velikanov, ljudsko, etno in filmsko glasbo, nikakor pa ne morejo niti mimo popularne pop, rock in podobne glasbe.

Doslej so izdali štiri uradne zgoščenke in nekaj videospotov, narejenih v sodelovanju z RTV Slovenija, na Youtubu pa lahko najdete številne video posnetke z njihovih premiernih koncertov, od katerih nekateri dosegajo odlično gledanost (posnetek skladbe Boter – „The Godfather“, ima že več kot 2 milijona ogledov). Obljubljajo dobro zabavo in glasbo za vse generacije, za češnjo na vrhu torte pa na koncertih poskrbi energični dirigent Andrej Zupan, sicer svetovno priznani klarinetist (tudi pedagog in dirigent), ki svoje glasbene vrline odlično dopolnjuje z vložki skorajda stand-up komika. Več o Orkestru Mandolina Ljubljana najdete tudi na Facebook-u in njihovi spletni strani www.mandolina.si.

 

 


3 ditka

NE BODI KOT DRUGI

DITKA IN FERI LAINŠČEK

koncert uglasbene slovenske poezije

Mlada glasbenica Ditka in pesnik Feri Lainšček v mesecu kulture predstavljata skupni projekt uglasbene poezije. Na koncertu se bosta prepletali ljubezenska lirika in avtorska glasba. Ditka in Feri Lainšček sicer skupaj nastopata tudi na drugih svojevrstnih in zmeraj dobro obiskanih pesniško – glasbenih dogodkih po vsej Sloveniji. Ditkino sodelovanje s pesnikom sicer sega v leto 2013, ko je na zgoščenki z naslovom Ne bodi kot drugi ob svojih avtorskih skladbah ter uglasbenih pesmih Toneta in Marka Pavčka zapela še nekaj Lainščkovih. Mladosten glas je našel tankočutni glasbeni izraz za liriko priljubljenega pesnika.

Ditka in Gorazd Čepin sta uglasbila deset pesmi Ferija Lainščka in nastal je celovit pesniško-glasbeni projekt s prepoznavno avtorsko govorico. Tokrat se jima bodo na odru pridružili še člani spremljevalne zasedbe, ki so sodelovali tudi pri nastajanju albuma z naslovom Ne spreminjaj me.

Zasedba: Ditka – vokal in akustična kitara; Gorazd Čepin – klaviature in back-vokal; Jure Praper – električna kitara; Ilj Pušnik – kontrabas; Dani Hartman – tolkala in back-vokal; Feri Lainšček – interpretacija poezije

____________________________________________________________________________________________________________________________________

5 grafenauer-bekavac

SAPA LJUBEZNI IN ČAROVNIJA IZDIHA

IRENA GRAFENAUER, MATE BEKAVAC s prijatelji

Flavta, spremljevalna glasbila

Flavtistko Ireno Grafenauer obdaja tančica skrivnosti in žarenje, ki spremlja genialne in nikoli povsem razumljene osebnosti. S klarinetistom Matetom Bekavcem, s katerim snuje koncert, sta nam zaupala, da lahko pričakujemo »koncertno popotovanje skozi prostor in čas, s flavto, dihom in izdihom v glavni vlogi. Vsak izmed nas je obdarjen z določenim številom dihov in izdihov v življenju. Ta dar ljudje izkoriščamo na različne načine, bolj ali manj ozaveščeno. Pri tem pa je prav dih naša moč. Skozenj lahko zaužijemo in podarimo sebi in morda še komu esenco življenja.

V rokah glasbenika pihalca zazveni tudi kos lesa, veje ali kovine. In prav izdih je tisti, ki iz surove materije izvabi božanske zvoke. Zvok pihalnega inštrumenta nosi v sebi posebno moč. Ta je bila v zgodovini uporabljana v razne namene, od klica k borbi do povsem rahločutnih preizkušenj. Te moči so se naši predhodniki dobro zavedali.

Koncert bo posvečen flavti, njenim predhodnicam in sorodnicam z vseh koncev sveta. Posvečen pa bo tudi zvočni čarovniji, ki nas lahko popelje v nerealne svetove, polne čudežev, s pomočjo katerih spoznavamo bistvo svojega zavedanja in reflektiramo duhovna in moralna vprašanja. Na sporedu bodo dela J. S. Bacha, C. W. Glucka, G. Bizeta, C. Debussyja, G. Enescuja, O. Messiaena, A. Rousslla, R. Šankarja, T. Takemicuja idr.

Zasedba: Irena Grafenauer – flavta, Mate Bekavac – klarinet in glasbeni prijatelji