Abonma 37. sezona spletna stran

37. sezona GLASBENEGA ABONMAJA

9. 11. 2022, ob 19.00 NA RAZPOTJU GRŠKE PESMI

Vasilis Lekkas (vokal), Stathis Savvidis (bouzouki in kitara), Vasos Argyridis (klavir, umetniški vodja)

6. 12. 2022, ob 19.00 SPOPAD HARMONIK

Miha Debevec (diatonična harmonika), Dejan Kušer (klasična harmonika)                                                        

15. 3. 2023, ob 19.00  DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA ŠKOFIJSKE KLASIČNE GIMNAZIJE LJUBLJANA

zborovodja Helena Fojkar Zupančič

24. 5. 2023, ob 20.00 ARMONIE VENEZIANE

Mateja Bajt (kljunasta flavta), Alessandro Sluga (violončelo), Luca Ferrini (čembalo)

2. 6. 2023, ob 20.00 NOVA KELTIKA (nadomestni koncert)

Noreia in Komorni orkester NOVA: Koncert v znamenju irske glasbe v različnih preoblekah

 

 

PODROBEN PROGRAM ABONMAJA si lahko preberete v KNJIŽICI:

Abonma 37. sezona – knjižica

_______________________

VPIS

Prisrčno vabljeni, da glasbeni abonma vpišete na daljavo ali na blagajni Kinogledališča Tolmin

od 10. do 14. oktobra 2022.

 

NA DALJAVO (vsak dan do petka, 14. 10. 2022)
Telefon: 05 / 381 18 01 (pisarna), 041 313 887
Elektronska pošta: info@kino-tolmin.si

NA BLAGAJNI KINOGLEDALIŠČA
ponedeljek – petek, 10. 10. 2022 do 14. 10. 2022:

  • vsak dan od 11. do 13. ure in od 17. do 19. ure

CENA ABONMAJA

V 37. sezoni pripravljamo 5 koncertov. Vsi abonmajski sedeži imajo enako ceno.
Cena abonmaja: 50 € Cena s popustom: 40 €
V skladu s 13. točko 42. člena ZDDV-1 davek ni obračunan.

UGODNOSTI: Abonenti imajo poleg ugodnih cen nekaj udobnih prednosti: zagotovljen
sedež za tekočo sezono, abonente o terminih predstav obveščamo pisno in elektronsko,
dijakom in študentom nudimo popust, v sodelovanju z Glasbeno šolo Tolmin imajo prost
vstop vsi učenci, ki na blagajni dvignejo vstopnico z glasbeno beležko.
Podatki o koncertih so na voljo na spletni strani, Facebook strani, v dnevnem časopisju, na
radiu, internem TV-kanalu in drugih običajnih mestih obveščanja.

SINDIKATI: Članom sindikatov nudimo vstopnice z dodatnimi popusti, za kar se
posamezniki dogovorite preko vaših zastopnikov na zavodih.

POMEMBNO! Vpis in vplačilo morate opraviti sami pri blagajni Kinogledališča ali na daljavo.

 

Abonma se pričenja s prvim koncertom 9. novembra 2022 in  zaključi aprila 2023.

Hvala, ker ostajate naša publika.

Brez vas ni nas!

____________________

37. ABONMAJSKA SEZONA 2022 / 23

OPISI KONCERTOV:

NA RAZPOTJU GRŠKE PESMI:

MIKIS THEODORAKIS, MANOS HADJIDAKIS IN DRUGI GRŠKI SKLADATELJI

Vasilis Lekkas (vokal), Stathis Savvidis (bouzouki in kitara), Vasos Argyridis (klavir, umetniški vodja)

Povezava Cipra in Slovenije s tremi koncerti, ki jih bodo gostili Sežana, Laško in Tolmin je prvenstveno posvečen velikemu skladatelju Mikisu Theodorakisu, ki je bil politik in pisatelj ter ena najpomembnejših osebnosti sodobne Grčije. Skladal je klasično glasbo, v tujini je imel številne koncerte proti vojaški hunti in tako postal simbol boja proti diktaturi. Ostal je simbol za borce proti totalitarnim režimom v mnogih državah. V svoji šestdesetletni karieri je uglasbil in napisal več kot 1000 pesmi, številna simfonična dela, kantate, oratorije, glasbo za številne drame in tragedije, opere, balet ter glasbo za film. Na koncertu pa bodo izpostavljeni še drugi grški skladatelji, kot so Manos Hadjidakis, Giannis Markopoulos in Stavros Xarhakos.

Vasilis Lekkas (1960) je vedno pokončen s ciljem podati ekumensko poslanstvo govora in grške glasbe, kot se je tega naučil preko svojih vrhunskih sodelovanj s skladatelji in pesniki, ki oblikujejo novejšo mitologijo tega prostora. To določa njegove umetniške izbire in zaznamuje s svojo prisotnostjo sodobni umetniški kader drugačnega etosa in sloga.

Vasos Argyridis (1960) je študiral kompozicijo in orkestracijo na Tchaikovsky State Conservatory v Moskvi. Napisal je glasbo za gledališče, kinematograf, balet in opero ter cikle pesmi. Kot dirigent in skladatelj sodeluje z najpomembnejšimi grškimi, ciprskimi ter tujimi izvajalci in ustvarjalci, njegove pesmi pa so bile posnete in izvedene na koncertih na Cipru, v Grčiji in drugje v tujini.

Stathis Savvidis (1970)  je diplomiral iz harmonije, kontrapunkta in fuge. Delal je kot producent na Radiu Makedonije, hkrati pa je bil član orkestra Glasbenih ansamblov televizijskega državnega programa. Z orkestrom ERT3 je sodeloval na številnih koncertih v Grčiji in v tujini ter v številnih televizijskih in radijskih oddajah. Sodeloval je pri številnih produkcijah plošč. Od leta 2002 do danes poučuje na Oddelku za glasbene vede Univerze v Ioannina s sedežem v Arti.

 

 2022-11-09 večer grške glasbe slide

 

SPOPAD HARMONIK

Miha Debevec (diatonična harmonika), Dejan Kušer (klasična harmonika)     

 Izvajalca dosegata svoj prepoznavni glasbeni izraz z občuteno interpretacijo in virtuoznim obvladovanjem glasbila. Od drugih ustvarjalcev se ločujeta zlasti po tem, da se njun izvajalski opus ne omejuje le na preproste narodno-zabavne in ljudske skladbe, kar je značilno predvsem za diatonično harmoniko, ampak glasba prerašča tudi v druge, za ti dve glasbili zahtevnejše glasbene zvrsti. Poseben pomen dajeta kvalitetnim aranžmajem in izvirnim, unikatnim idejam, ki jih vnašata v svoj ustvarjalni proces. Z združitvijo obeh vrst harmonik (diatonične in klasične) so postale glasbene možnosti tako rekoč neomejene.     

Miha Debevec je večkratni absolutni zmagovalec nekaterih najprestižnejših tekmovanj na svetu v igranju na diatonično harmoniko ter zmagovalec številnih drugih pomembnih tekmovanj doma in v tujini. Že kar nekaj časa se posveča večinoma koncertiranju, pri čemer sodeluje s številnimi uglednimi institucijami, med vidnejšimi nastopi v zadnjem obdobju velja omeniti koncert na Manhattnu (New York), nastop na Evropski komisiji (Bruselj), Mednarodni turistični borzi (Berlin) in Dnevu Evrope v Stockholmu (Švedska). Posnel je videospot z naslovom Libertango, ki je bil večkrat »domači spot tedna« na TV Slovenija.

Dejan Kušer je septembra 2015 magistriral na ljubljanski Akademiji za glasbo. V času glasbenega izobraževanja je imel čast prejemati znanje od številnih vrhunskih glasbenih pedagogov kot so profesorji Ernö Sebastian, Tomaž Guček, Janne Rättyä, Roman Pechmann, Luka Juhart, Primož Parovel in Klemen Leben. Sodeloval je z mnogimi komornimi zasedbami, med drugim tudi pod mentorstvom Tomaža Lorenza. Še danes se v klasični glasbi izpopolnjuje kot solist in v komornih zasedbah. Kot profesor harmonike svoje glasbeno znanje prenaša na mlajše generacije.

MIHA&DEJAN

        

ARMONIE VENEZIANE

Mateja Bajt (kljunasta flavta), Alessandro Sluga (violončelo), Luca Ferrini (čembalo)

Mateja Bajt se je učila kljunasto flavto pri Klemenu Ramovšu, študij je nadaljevala pri prof. Hansu Marii Kneihsu na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Z odliko je zaključila magistrski študij na koncertni smeri iz kljunaste flavte. Za izjemen uspeh je prejela nagrado avstrijskega Ministrstva za znanost. Leta 1998 je na Dunaju zaključila še izredni študij s poudarkom na komorni in sodobni glasbi. Kot solistka, članica in vodja različnih ansamblov koncertira v Sloveniji in drugod po Evropi. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet ter na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2019 je prejela Škerjančevo nagrado za izredne dosežke na pedagoškem področju.

Alessandro Sluga (Trst, 1973) je leta 1996 diplomiral na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu pod mentorstvom prof. Petra FilipčičaKmalu se je začel ukvarjati s pedagoškim delom na primorskih glasbenih šolah. Sodeloval je z najrazličnejšimi komornimi zasedbami in orkestri na območju Furlanije-Julijske krajine. Leta 2007 je na tržaškem Konservatoriju Giuseppe Tartini pod vodstvom Luce Fiorentinija z odliko opravil akademsko diplomo 2. stopnje. Od leta 2013 je pomočnik ravnatelja na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Luca Ferrini (Tržič, 1968) je študiral klavir, čembalo, orgle in orgelsko kompozicijo in diplomiral z odliko na tržaškem in na videmskem konservatoriju. Koncertira več kot trideset let, je član različnih komornih skupin stare in sodobne glasbe (izvedel je več kot stošestdeset novih skladb), posnel pa štirideset zgoščenk. Je uradni korepetitor na mnogih poletnih in izpopolnjevalnih tečajih ter na mednarodnih akademijah in tekmovanjih raznih glasbil. Poučeval je na državnih konservatorjih, bil je tudi korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno je profesor na Umetniški gimnaziji v Kopru.

TRIO_SLUGA_FERRINI_BAJT

MLADA GLASBA – DEKLIŠKI ZBOR SV. STANISLAVA ŠKOFIJSKE KLASIČNE GIMNAZIJE LJUBLJANA

zborovodja Helena Fojkar Zupančič

Abonmajski cikel Mlada glasba predstavlja mlada glasbena imena in navdihujoče zasedbe, ki jih sestavljajo zelo mladi, perspektivni glasbeniki.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske gimnazije je bil ustanovljen v šolskem letu 1996/1997 z namenom, da glasovno sposobnejša in bolj ambiciozna dekleta razvijajo svoj glasbeni talent z zahtevnejšim zborovskim repertoarjem. V njem prepeva 41 dijakinj od 2. do 4. letnika, starih od 16 do 19 let. Ker je zbor šolski, se v njem vsako leta zamenja tretjina pevk. Zbor koncertira v Sloveniji in tujini in sodeluje s sorodnimi zbori širom po Evropi. Posnel je tri zgoščenke: Igraj kolce (2010), Sončnica (2012) in Jeruzalem (2017). Posebno pozornost namenja naročanju in izvajanju novih skladb sodobnih slovenskih skladateljev, s čimer prispeva k nastajanju nove kakovostne zborovske literature za visoke glasove.

Odlikuje se po lepem in homogenem zvoku, izvirnih in muzikalnih izvedbah skladb različnih stilnih obdobij. Navdušuje s pretanjeno interpretacijo, barvito zvočnostjo in izjemnim repertoarnim razponom od klasike in izvirnih ljudskih pesmi do vokalnega popa. Dekleta skupaj z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič pogosto očarajo z ustvarjalnim in iskrivim scenskim nastopom, mladostno radoživostjo, hkrati pa z neverjetno koncentracijo in tonsko točnostjo.

Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije se s svojimi izjemnimi dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter s sodelovanjem na najpomembnejših svetovnih zborovskih dogodkih uvršča v sam vrh svetovnega mladinskega zborovskega petja.

 

dekliski zbor sv. Stanislav

NOVA KELTIKA (nadomestni koncert)

Noreia in Komorni orkester NOVA: Koncert v znamenju irske glasbe v različnih preoblekah

NOREIA
Ana Novak, violina, vokal
Anej Ivanuša, lesena flavta, irske piščali, galicijske dude, vokal
Gašper Šinkovec, akustična kitara, harmonika, vokal
Stanči Škarja, kontrabas, vokal
Robert Bone, klarinet, irska piščal, klavir
Primož Podobnik (gost), bobni, bodhran, perkusije

Komorni orkester NOVA in skupina Noreia v letu 2023 s ponosom predstavljata povsem svež skupen projekt. V njem se izvajalci podajajo na glasbeno raziskovanje dežel keltskega sveta in svoje lastne povezanosti z davno preteklostjo. Živahne melodije, ki so klicale k plesu, pesmi, ki so bodrile naše prednike ter jim pomagale prebroditi težka obdobja, zasanjane zvočne krajine, ki nas prestavijo v prostoru in času. Ljudska glasba v svežih avtorskih preoblekah ter sveža avtorska glasba, ki črpa navdih iz ljudskosti – NOVA KELTIKA!

Noreia je petčlanska zasedba izkušenih glasbenikov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne na povsem tradicionalen način! V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo s svojo lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo ter ustvarja svoje lastne kompozicije, kar njihovi glasbi daje unikaten in prepoznaven zvok!

Avtor fotografije Noreia: Peter Dimnik

Komorni orkester NOVA sestavljajo ljubiteljski glasbeniki, osnovnošolci in srednješolci, študenti in specializanti glasbenih smeri, ter profesionalni glasbeniki, ki s svojim znanjem pripomorejo k stalnemu napredku orkestra. Povezanost in enotnost godalne sekcije, ki so ju mladi glasbeniki zgradili skozi leta, sta ključnega pomena pri zahtevnejši igri brez dirigenta, za ubranost pa z umetniškim vodenjem skrbijo Mojca Batič, Ana Cotič, Barbara Grahor Vovk in Polona Repše. V koncertnih programih se ne omejujejo le na izvajanje klasičnih skladateljev, temveč radi posežejo tudi po ritmični, ljudski in jazz glasbi.
Foto Komornega orkestra NOVA: Matic Slemič

Večer poimenovan NOVA KELTIKA bo v znamenju tradicionalne irske glasbe, avtorskih skladb zasedbe Noreia, slovenske ljudske glasbe v irski preobleki in glasbe preostalega keltskega sveta v orkestrskih aranžmajih Barbare Grahor Vovk in Ane Novak, manjkala pa ne bodo niti dela Gustava Holsta in Johna Rutterja.