38. sezona GLASBENEGA ABONMAJA

1. TI MENI SVETLO SONCE

Vokalna skupina Ivana Cankarja

2. MAČJI KALIFAT

Svetlana Makarovič, Jože Šalej – klavir, Jelena Ždrale – violina, Nino de Gleria – kontrabas
Blaž Celarc – bobni, Ivan Rupnik, Ivan Peternelj, Janja Majzelj, Miha Deželak, Anja Novak idr.

3. VEČER JOHANNESA BRAHMSA ob 190. obletnici rojstva skladatelja

Zdravko Pleše, violina in Denys Masliuk, klavir

4. LETIM  – Z NAJLEPŠIMI POPEVKAMI SKOZI ČAS

Katrinas in Big band Slovenske vojske

5. SEVERA AKUSTIČNO

Severa Gjurin, Dejan Lapanja, Uroš Rakovec, Žiga Golob, Blaž Celarec, Danijel Bogataj

6. VIKRA

Komorni zbor Glasbene Matice Trst

 

 PODROBEN PROGRAM ABONMAJA si lahko preberete v KNJIŽICI (v pripravi)  Abonma 38. sezona – knjižica

_______________________

 

V 38. sezoni pripravljamo 6 koncertov. Vsi abonmajski sedeži imajo enako ceno.
Cena abonmaja: 50 € Cena s popustom: 40 €

Abonma se pričenja s prvim koncertom 19. OKTOBRA 2023 in  zaključi MAJA 2024.

____________________

38. ABONMAJSKA SEZONA 2023 / 24

OPISI KONCERTOV:

 

CIKEL MLADA GLASBA – TI MENI SVETLO SONCE

Vokalna skupina Ivana Cankarja

Abonmajski cikel Mlada glasba predstavlja mlada glasbena imena in navdihujoče zasedbe, ki jih sestavljajo zelo mladi, perspektivni glasbeniki.

Vokalno skupino Ivana Cankarja sestavljajo fantje od 15. do 26. leta, ki bivajo / so bivali v dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani. Na pobudo Jerneja Rotarja in Uroša Menegattija so septembra 2016 nastali kot oktet s ciljem po skupnem muziciranju in druženju. Vodstvo je kasneje prevzel dirigent in skladatelj Tom Varl.

Njihova koncertna dejavnost je pestra, saj bodisi sami ali kot gostje nastopajo v Sloveniji in tujini. Decembra 2017 so priredili dva božična koncerta, na katerih so se projektno pridružila še dekleta. Leta 2018 so se udeležili Državne revije mladinskih in otroških pevskih zborov v Zagorju, kjer so prejeli zlato priznanje, dirigent pa nagrado za najperspektivnejšega mladega dirigenta. Decembra istega leta so v počastitev 100-letnice smrti Ivana Cankarja krstno izvedli dela iz zbirke Rondo hrepenenja, ki jih je napisal Tomaž Habe. Maja 2021 so na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Bjeljini v Bosni osvojili 1. nagrado s 100 točkami v kategoriji moških zborov in 3. nagrado s 97 točkami v kategoriji ljudska glasba. Leto kasneje se je skupina udeležila državnega zborovskega tekmovanja Naša pesem, kjer je osvojila srebrno priznanje, Tom pa je prejel priznanje za najbolj obetavnega mladega dirigenta. Junija 2022 so na 5. jubilejnem letnem koncertu izvedli 11 novonastalih skladb izpod peresa slovenskih skladateljev najmlajše generacije. Dela so poleti predstavili na treh samostojnih koncertih v Italiji ter jih avgusta 2023 posneli in izdali na zgoščenki z naslovom »Ti meni svetlo sonce«.

Skupina izvaja predvsem dela slovenskih skladateljev, saj je njihova temeljna ideja publiki prikazati vrednost in lepoto, ki jo vsebuje slovenska glasba in obenem spodbuja mlade skladatelje, da bogatijo slovensko glasbeno zakladnico moškega zborovstva.

  

 

MAČJI KALIFAT

Glasbeniki: Jelena Ždrale – violina, Nino De Gleria – bas, Blaž Celarec – tolkala, klarinet, Joži Šalej – klavir, harmonika.
Pevci: Janja Majzelj, Višnja Fičor, Aphra Tesla, Anja Novak, Violeta Tomič, Tomaž Mihelič – Marlena
in Svetlana Makarovič

 “Kdor gleda ljudi skozi mačje oči,
jih je že dodobra spoznal
in vso veličino človeške laži
odtehta en sam mačji mijav –
lahko bi se skupaj usedli
morda bi celo skupaj predli?
A kaj, ko človeku zaupati ni,
gledano skozi mačje oči.”
Svetlana Makarovič – Mačje oči

Nepozaben večer šansonov v prefinjeno začinjenem slovenskem jeziku nam bo s posebnimi gosti pričarala Svetlana Makarovič, večinoma z avtorskimi skladbami, ki so izšle v knjižni in zvočni obliki pri založbi Sanje. Ponovna oživitev glasbenega opusa je javnosti med drugim odstrla tudi manj znano stran Svetlane Makarovič. Slišali bomo vrsto vedrih in bodikastih pesmi, ki hudomušno zajemajo iz arhetipov slovenskega naroda, in to tako zelo pristno, da bi brez očitnih ostí in zaradi poskočniških rim in ritma človek pomislil, da gre za ljudske pesmi. Slinar, Primož in Ojoj, gospa so nekatere od njih, na oder pa pride tudi legendarni morilec Trobec. V šansonu, seveda.

Svetlana nekaj šansonov zapoje sama, ostale pa virtuozna spremljevalna zasedba.

         

 

VEČER JOHANNESA BRAHMSA ob 190. obletnici rojstva skladatelja

Zdravko Pleše, violina in Denys Masliuk, klavir

Ob 190. obletnici rojstva skladatelja sta priznana glasbenika pripravila celovečerni program s celotnim opusom sonat za violino in klavir. Johannes Brahms je bil za časa svojega življenja izredno spoštovan. S svojim delovanjem in glasbeno zapuščino je pomembno vplival na potek in razvoj zgodovine glasbe. Njegova bogata glasbena zapuščina še danes privlači ljubitelje barvite in harmonične klasične glasbe. V violinske sonate je skladatelj uvrstil nekatere izmed svojih najveličastnejših glasbenih misli. Program poslušalca popelje skozi izpisane notne strani, ki v njemu vzbujajo čustva lepote in uglašenosti. Bogata in vsebinsko zaokrožena celota nagovarja k humanemu ter empatičnemu pristopu do sebe in okolice.

Zdravko Pleše in Denys Masliuk sodelujeta že vrsto let. Posnela sta zgoščenko s celotnim opusom skladb za violino in klavir postojnskega skladatelja Alojza Srebotnjaka. Izvedla sta vrsto recitalov kjer sta občinstvu predstavila dela Johannesa Brahmsa, Franza Schuberta, Giuseppeja Tartinija, Petra Iljiča Čajkovskega, Ludwiga van Beethovna ter Wolfganga Amadeusa Mozarta.

 

LETIM  – Z NAJLEPŠIMI POPEVKAMI SKOZI ČAS

Katrinas in Big band Slovenske vojske

Katrinas je mozaik ženskih zgodb, ki se zlivajo v glasbeno in prijateljsko celoto. Vokalno skupino sestavljajo Sanja Mlinar Marin, Katarina Habe in Petra Grkman. Katrinas povezujejo skupne glasbene vizije in ustvarjalni zagon. Druži jih želja po ustvarjanju kvalitetne večglasne vokalne glasbe in po prenašanju njene pozitivne sporočilnosti ljudem. Njihov repertoar izjemno raznolik, nastopajo pa z različnimi glasbenimi zasedbami, od zgolj spremljave ob klavirju, do simfoničnega in pihalnega orkestra. Dva vodila skladatelja, s katerima Katrinas sodelujejo dolga leta sta Tomaž Habe in Rok Golob.

Big band Orkestra Slovenske vojske predstavlja pomemben del dejavnosti Orkestra Slovenske vojske. Orkester se je z zasedbo Big banda prvič predstavil kmalu po ustanovitvi leta 1996. Takrat so oživeli častniški ples, ki se je nato vrsto let odvijal v Festivalni dvorani v Ljubljani. Do leta 2009 je Big band vodil tedanji namestnik poveljnika orkestra Jani Šalamon, od takrat naprej ga vodi Rudolf Strnad. Veliko skladb, ki jih Big band izvaja, je avtorsko ali aranžersko delo mojstra Jožeta Privška. Ob bogatem opusu se ansambel posveča tudi izvajanju skladb in priredb sodobnih slovenskih skladateljev in aranžerjev drugih stilov. Sodeloval je z mnogimi odličnimi vokalnimi in inštrumentalnimi solisti in skupinami ter gostujočimi dirigenti. Big band sestavljajo izvrstni inštrumentalni solisti, zasedbo odlikuje obvladovanje različnih stilov, kompakten zvok, entuziazem in predanost glasbi.

 

SEVERA AKUSTIČNO

Severa Gjurin, Dejan Lapanja, Uroš Rakovec, Žiga Golob, Blaž Celarec in Danijel Bogataj

Severa Gjurin velja za pevko mehkega glasu, ki s svojo barvo in maniro predvsem umiri. Ustvari ozračje, da gre človek lahko vase, se tam izgubi in najde. Glasbeno je venomer odeta v akustični, katerega baza je glas.

K nam v Tolmin prihaja z zasedbo izjemnih glasbenikov, ki se sprehajajo med jazzom in popom in se predvsem kljub dinamičnemu odrskemu zvoku nikdar ne oddaljijo od mirnejšega pristopa: Zvok se ukroti, hkrati pa se mu pusti, da je strasten, drzen in močan. Aktualna zasedba s katero nastopa Severa je kvartetna, tvorijo jo kitarist Dejan Lapanja, kontrabasist Žiga Golob, kitarist Uroš Rakovec, kitarist in violinist Danijel Bogataj ter tolkalist Blaž Celarec. Gre za akustično zvenečo zasedbo, ki je skupaj prvič zazvenela leta 2012. Prvi koncert je odigral marca 2013 in sicer v razprodanem SiTi teatru. Nastopajo s pisanim repertoarjem, ki poleg novih Severinih pesmi na lasten način interpretira marsikateri element Severine glasbene zgodovine. Zasedbo sestavljajo glasbeniki, ki imajo širok spekter delovanja v glasbi. Vsak prinaša lasten zvok in vsebino, zavezani so formi, občutku in interpretaciji. Zazibali nas bodo v večer kakovostne avtorske glasbe, svobodnega prepletanja melodij in občutkov in besed in žametnega mirnega glasu. Severa bo tokrat zaigrala nekaj povsem novih še neslišanih pesmi.

 

 VIKRA

Komorni zbor Glasbene Matice Trst

 Vokalna skupina Vikra je bila ustanovljena leta 2014 pod okriljem Glasbene matice Furlanije –Julijske krajine v Trstu. Zasedba mladih slovenskih in italijanskih pevcev sodi med najvidnejše in zagotovo najbolj samosvoje ter napredne vokalne sestave v Sloveniji in Italiji, o čemer pričajo nagrade in priznanja z zborovskih tekmovanj ter prestižnih koncertnih odrov. Naj omenimo le uspehe na 59. mednarodnem tekmovanju Seghizzi leta 2022, ko je Vikra osvojila veliko nagrado, prve nagrade v kategorijah renesančne, romantične in sodobne glasbe, nagrado kot najboljši komorni zbor, mednarodno uveljavljena dirigentka Petra Grassi pa še nagradi za najboljšo dirigentko tekmovanja in za najboljši program. Dejansko je tržaška skupina zmagala v vsaki kategoriji, ki se je je udeležila.

Omenimo še zanimivo posebnost vokalne skupine: zasedba je namreč hibridna, saj zelo ubrano vključuje moške glasove v pretežno žensko skupino, kar predstavlja dodaten umetniški in tehnični izziv.