36. sezona GLEDALIŠKEGA in GLASBENEGA ABONMAJA

VPIS: Obveščamo vas, da smo zaradi zaostritev ukrepov proti širjenju bolezni COVID-19 morali prestaviti vpis v abonmaje Kinogledališča Tolmin za leto 2022 na kasnejši čas, ko bodo epidemiološke razmere to omogočale. O vpisu vas bomo obveščali preko elektronske pošte, na spletni strani in v javnih občilih.

Prosimo za razumevanje. Hvala, ker ostajate naša publika, četudi se ne moremo redno srečevati. Brez vas ni nas!

____________________

Prisrčno vabljeni k vpisu abonmajev za GLEDALIŠKI IN GLASBENI ABONMA 2022. Kljub negotovosti, da bi se zdravstvene razmere poslabšale, menimo, da je ob spoštovanju vseh priporočenih ukrepov, obisk kulturnih dogodkov pri nas varen. Zato smo v sklop povezali pet izjemno kakovostnih, mednarodno obarvanih glasbenih večerov ter pet gostovanj slovenskih nacionalnih gledališč. Kot rečeno za enkrat vpis prestavljamo na nedoločen čas.

Abonma se bo predvidoma pričel JANUARJA 2022 zaključi do OKTOBRA 2022.

 

____________________

 

Spoštovani abonentke in abonenti Kinogledališča Tolmin,

z veliko nelagodja že dalj časa odlašam s tem pisanjem, saj po neprijetni prekinitvi 35. abonmajske sezone zaradi pandemije koronavirusa in v upanju, da se razmere izboljšajo, vse bolj ugotavljam, da rešitve še ni prav kmalu na vidiku.

Vsekakor prejmite prisrčne pozdrave iz Kinogledališča, kjer mislimo na vas in vam obljubljamo, da bomo našli način, kako zaključiti minulo sezono 2019/20, kjer nam je pri gledališkem ostala še ena, pri glasbenem pa kar dve predstavi. Če ne bo šlo drugače, si bomo predstavo morda ogledali v SNG Nova Gorica, koncerta pa izvedli v športni dvorani v ŠC Tolmin. Zadnja možnost je vračilo denarja, ki je po naši presoji nepravična in morda do Kulture kot take celo žaljiva.

Vedite, da gre življenje naprej in da je kulturni del le-tega tisti, ki nas opolnomoči v najtežjih časih. Je pa delovanje kulturnega sektorja ta trenutek zaradi preveč neznank v sistemu zelo otežkočeno, tudi v delu, ki bi lahko s prilagoditvami deloval. Kot je pred dnevi dejala kolegica iz sežanskega kulturnega doma je: »Popolno nepoznavanje sektorja in sprenevedanje posameznikov na vodilnih pozicijah najmanj nespoštljivo do vseh, ki delajo/mo in konec koncev do obiskovalcev, otrok in mladih, ki bi jim zdaj morali pripravljati abonmaje za novo sezono.«

Trenutno nam ukrepi ne omogočajo primernih okoliščin za izvedbo primerljivih dogodkov.

Še enkrat, mislimo na vas in upamo, da vas bomo lahko v kratkem zasuli z boljšimi novicami. Ustvarjalnost in kultura sta vedno našli pot.

Bodite dobro in zdravi!

Špela Mrak in ekipa Kinogledališča Tolmin

 

ABONMAJSKA SEZONA 2019 /20

17. december 2019: MOZARTOV PEDALNI KLAVIR

Dalibor Miklavčič z Ireno Kavčič in gosti

——————————-                                  

14. januar 2020: POKLON TARTINIJU

Luca Ferrini, Črtomir Šiškovič

——————————-

9. februar 2020: BIG BAND ORKESTRA SLOVENSKE VOJSKE IN VLATKO STEFANOVSKI

——————————-                                                       

21. marec 2020: TRIESTE EARLY JAZZ ORCHESTRA

orkester in plesalci

——————————-

april 2020: VIKRA – VOKALNA SKUPINA GLASBENE MATICE TRST

dirigentka Petra Grassi

——————————-

+ dodatni, 12. november 2019: CON-FRONT

mednarodni multidisciplinarni projekt kot spomin na 1. svetovno vojno

 

OPISI KONCERTOV:

MOZARTOV PEDALNI KLAVIR

Dalibor Miklavčič z Ireno Kavčič in gosti

2 glasAB Dalibor Miklavcic 2 

Le malokdo pozna glasbilo, kot je pedalni klavir. Eden redkih, ki se je poglobil v svet bogatih zvočnih dimenzij in zahtevnega igranja na to glasbilo je Dalibor Miklavčič, slovenski organist, pianist, čembalist in mojster improvizacije. Z izvajanjem repertoarja za pedalni klavir je požel mednarodno priznanje stroke in občinstva.

Dejstvo o uporabi pedalnega klavirja se je zdelo nekaj časa vprašljivo, nato pa se je na Dunaju našel ključni dokument, ki je potrdil Mozartov izvirni način izvedbe “z nogami in rokami hkrati”. Na koncertu bomo premierno slišali Mozarta na prav tak način: z rekonstruiranim izvirnim klavirskim partom. Dalibor Miklavčič je s pedalnimi glasbili koncertno nastopil v Londonu, Parizu, Rimu, Berlinu, Stockholmu, Kobenhavnu, Oslu in drugih pomembnih mestih ter je znan kot edini na svetu, ki skladbe od baroka do romantike igra izvirno: na pedalnem čembalu in pedalnem klavirju. Oba se od današnjih klasičnih glasbil ločita po dodatnih 30 do 40 nožnih pedalih, zato glasbili zvenita bolj polno in mogočno, pri čemer je tudi Miklavčičevo igranje zaradi pritiskanja na pedala prava paša za oči.

Nedvomno bo koncert posebnost, posladek za vse ljubitelje Mozarta. V želji, da se na tolminski oder ob 35-letnici abonmaja ponovno vračajo umetniki, ki izvirajo s Tolminske, bo ob Miklavčiču nastopila Tolminka Irena Kavčič in prijatelji.

 

BIG BAND SLOVENSKE VOJSKE Z VLATKOM STEFANOVSKIM

Zasedba: Big band Orkestra Slovenske vojske
Dirigent: Rudolf Strnad
Posebni gost: Vlatko Stefanovski (MK) – kitara

4 glasAB stefanovski                                      

Legendarni makedonski kitarist prihaja v goste z zasedbo velikega formata in udarnim programom, ki se prida projektu takšnega kova.

Big band Orkestra Slovenske vojske je prvi koncert z gostom Vlatkom Stefanovskim odigral že leta 2015 na Kongresnem trgu. Kasneje, spomladi 2016, so izdali koncertni dvojni album pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, repriza sodelovanja pa je bila, na povabilo Stefanovskega, turneja v Skopje in Beograd, ki se je zaključila na otvoritvi festivala Junij v Ljubljani 2017.

Repertoar tega ubranega sodelovanja zajema nove predelave makedonskih in slovenskih ljudskih pesmi ter Vlatkove največje uspešnice. Prav tako na koncertih izvajajo sveže priredbe kultnih rock skladb, kot sta Another brick in the wall in Smells like teen spirit.

Častni pokrovitelj izvedbe koncerta je slovensko veleposlaništvo v Makedoniji, namenjen pa je počastitvi 25-letnice diplomatskih odnosov med Slovenijo in Makedonijo.

 

POKLON TARTINIJU

Črtomir Šiškovič, violinist
Luca Ferrini, pianist

3 glasAB LUCA_FERRINI_in_CRTOMIR_SISKOVIC

 Violinist Črtomir Šiškovič in pianist Luca Ferrini bosta v 2020 praznovala 25.obletnico sodelovanja.

Posebno pozornost sta vedno posvečala glasbi slovenskih skladateljev, predvsem zamejskih, ki so delovali na meji med Italijo in Slovenijo; veliko novih del je nastalo, večina je tudi posnetih na CD-jih, kot npr. “Slovenska glasba” (Mohorjeva založba, Gorica 2005) in “Zvočne pokrajine” (DSS Ljubljana, 2011).

Njuno sodelovanje pa je bilo od samega začetka zaznamovano tudi pod imenom slavnega italijanskega glasbenika slovenskega rodu Giuseppeja Tartinija, saj ravno v letu 2020 obeležujemo 250. obletnico smrti. Odkrila sta številne njegove rokopisne sonate in glasbo njegovih učencev, ki so pod njegovim mentorstvom študirali v t. i. “Scuola delle Nazioni”. Poleg številnih koncertov doma in v tujini, sta za italijansko založbo Dynamic izdala celo serijo zgoščenk posvečenih piranskemu violinistu, ki so dobile vrhunske kritike na mednarodnih revijah. V letu 2020 bo Društvo slovenskih skladateljev izdalo CD z novitetami za violino in klavir, ki jih bosta Šiškovič in Ferrini predstavila na tolminskem koncertu.

Giuseppe Tartini, beneški skladatelj in violinist, je umrl 26. februarja 1770. Bil je eden največjih violinistov svoje dobe. Tartinija zaradi pogoste uporabe okraskov in vseh vrst trilčkov uvrščajo med rokokojske skladatelje. Po skladatelju je poimenovan osrednji piranski trg, kjer se nahaja tudi njegova rojstna hiša.

                    

TRIESTE EARLY JAZZ ORCHESTRA

Vodja orkestra: Livio Laurenti
Zasedba: Sebastiano Frattini – violina, Boštjan Simon in Marcello Sfetez – alt saksofon, Piero Purič ­– tenor saksofon, Flavio Davanzo in Roberto Santagati – trobenta, Matija Mlakar, Marko Rupel – pozavna, tuba, Tiziano Bole – kitara, Giulio Scaramella – klavir in Tom Hmeljak – bobni
Pevec: Paolo Venier
Plesalci: skupina Tutappini

5 glasAB TEJO foto-Matej-Vidmar

Trieste Early Jazz Orchestra – TEJO je ansambel vrhunskih jazzistov iz Trsta in okolice, ki so znani tudi na mednarodni jazzovski sceni, z njimi pa že dalj časa sodeluje tudi tolminski pozavnist Matija Mlakar. 

TEJO je z deli D. Ellingtona, F. Hendersona, G. Gershwina itd. nadaljeval raziskovanje desetletja 19241934, ko je jazz postal vse bolj priljubljen v zgodnjih večjih orkestracijah. Glasba s tega obdobja s svojo sinkopirano radostjo in spevnostjo privabi vsakogar. Nastop TEJO je torej potovanje skozi “Roaring Twenties” z divjimi sinkopiranimi ritmi, ki vžgejo atmosfero, kot se je to dogajalo v znamenitem newyorškem klubu “Cotton Club”.

Omeniti velja, da so vse priredbe originalne in zasnovane za nekakšen proto big band, prednik današnjih big bandov. Tu še vedno najdemo violino in tubo, a še ne kontrabasa. Saksofonsko sekcijo sestavljajo samo trije instrumentalisti, trobilno sekcijo pa tudi samo trije (dve trobenti in pozavna). Kljub svojim 11 instrumentom pa je zvočni učinek TEJO v melodičnem in ritmičnem delu zelo bogat, prav zaradi domiselnosti originalnih aranžmajev.

Gibljemo se v času, ko je bilo veliko glasbe napisane za broadwayske muzikale, zato ima tudi TEJO lastnega pevca, Paola Venierja, ki izvrstno poustvarja glasbo napisano za muzikale tridesetih let prejšnjega stoletja. Da bi bil večer popoln, se bodo na odru pridružili tudi plesalci plesne skupine, ki izvaja tip-tap koreografije.

 

VIKRA  

VOKALNA SKUPINA GLASBENE MATICE TRST

Zborovodja: Petra Grassi

 6 glasAB Vikra 3

Ustanovitev vokalne skupine VIKRA sega v leto 2014, ko se je v prostorih Glasbene matice v Trstu na pobudo dirigentke Petre Grassi zbrala skupina navdušenih deklet, ki jih je povezovala ljubezen do lepo odpete slovenske besede. Petra Grassi je večkratna zmagovalka na mnogih mednarodnih dirigentskih in zborovskih tekmovanjih po Evropi. Njen nezmotljiv okus za vrhunsko glasbo postavlja Vikro med najvidnejše in zagotovo najbolj posebne vokalne sestave tako na slovenskih tleh kot tudi na širšem področju Furlanije Julijske krajine. Posebnost Vikre je, da jo sestavlja več ženskih glasov in le dva tenorja ter da so skladbe, ki jih izvaja, namenjene izključno ženskim glasovom.

O vrhunskem izvajanju vokalne skupine pričajo nagrade s številnih zborovskih tekmovanj. Med temi velja omeniti 1. nagrado na Državnem zborovskem tekmovanju “Trofei di Vittorio Veneto” (2017), 1. nagrado na deželni zborovski Reviji USCI Corovivo v Čedadu (2017) in 1. nagrado v kategoriji enakih glasov na Državnem zborovskem tekmovanju “Guido d’Arezzo” (2017).

Leta 2016 je vokalna skupina na povabilo slovenskega parlamenta nastopila na osrednji prireditvi ob 25. obletnici samostojnosti Republike Slovenije skupaj z mladimi glasbeniki iz Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Letos se je Vikra povzpela na najvišjo stopničko Državnega zborovskega tekmovanja ” Il Garda in Coro” v kraju Malcesine ob Gardskem jezeru. V kategoriji mladinskih zborov do 28 let je osvojila prvo nagrado, prav tako nagrado za najboljšo izvedbo italijanskega živečega skladatelja (Roberto Brisotto, Ljubezen). Vikra si je zaslužila naziv zmagovalca Grand prixa, Petra Grassi pa nagrado za najboljšega dirigenta.

Obeta se izjemen zborovski koncert, ki ga ne gre zamuditi. Petra Grassi obljublja, da bo poskrbela za posebne goste.


CON-FRONT

(dodatna predstava za glasbeni abonma)

MEDNARODNI MULTIDISCIPLINARNI PROJEKT

Produkcija: Muziekclub 4AD (Belgija), Le Grand Mix (Francija), MKC Skopje (Severna Makedonija) in Fundacija Poti miru (Slovenija)
Umetniški vodja: Mathijs Bertel (Belgija)

1 glasAB con-front 1

Dodatni koncert ob 35-letnici abonmaja v Tolminu pooseblja rdečo nit letošnjega abonmaja in izpostavlja delovanje mladih ustvarjalcev, ki se tako ali drugače dotika Posočja.

CON-FRONT je projekt namenjen obeleževanju stoletnice konca prve svetovne vojne. Skupina deseterice mladih elektronik-, pop- in rock-glasbenikov ter virtualnih umetnikov iz Slovenije, Francije, Belgije, Severne Makedonije in Italije je razvila dogodek, ki sooča preteklost s sedanjostjo. Projektni partnerji so na podlagi ustvarjanja s sodobno glasbo in poznavanjem kulturne dediščine ter soočanjem s preteklostjo in sedanjostjo razvili nove načine obeleževanja in spominjanja. Boljše razumevanje preteklosti je bistveno za razumevanje trenutnih izzivov, s katerimi se sooča Evropa.

CON-FRONT še posebej izpostavlja multidisciplinarno ustvarjanje skupine mladih mednarodnih umetnikov na področju glasbe ter vizualne umetnosti, ki bo potekalo v več kulturnih centrih. Zaključilo se bo z evropsko turnejo in čezmejnim dokumentarnim filmom, ki bo predstavil celoten proces ustvarjanja. Mlada slovenska umetnika, ki sodelujeta v projektu, sta vsestranski glasbenik Samo Vovk in filmska ustvarjalka Neli Maraž.

Projekt je podprt na EU Programu Ustvarjalna Evropa in kulturna institucija Le Fresnoy (Francija).